1559 Objavljeno 14 mart 2018 Autor: Bojan Trgić

U organizaciji Pokreta Pozitivne snage Srpske organizovana je javna tribnina sa našim poznatim glumcem Draganom Bjelogrlićem i istoričarom Predragom J. Markovićem na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

U prepunom amfiteatru FPN-a publika je imala priliku da u skoro dvočasovnom događaju čuje razmišljanja gostiju o tradiciji, kulturi, obrazovanju ali i da razvije aktivan dijalog u razgovoru s gostima. Uravo je Predrag J. Marković ukazao na značaj kulture i saradnje srpskog naroda s obe strane Drine kada su u pitanju zajednički projekti Srpske i Srbije.

"Mi moramo da radimo zajednički kulturne i obraovne projekte bez obzira na diktat velikih sila. Mi ne znamo da li ćemo i kada ćemo moći da žvimo u istoj državi ali zato možemo da imamo zajedničku kulturu i da ona bude uravnotežena i Banjaluka da bude veliki centar srpske kulture i obrazovanja", poručuje Marković.

Na značaj zajedničkog djelovanja srpskog naroda u području kulture ukazao je i glumac Dragan Bjelogrlić, koji je istakao da centar zajedničkog kulturnog djelovanja na ovim prostorima treba biti u Banjaluci.

"Ja uveliko pomažem u tome da se ovde formira jedna institucija koja će da finansira konematografiju Republike Srpske, jer vi imate već 20 godina Fakultet dramskih umjetnosti koji školuje kadrove, a oni nemaju posla. To je i moj zadatak i još uvjek nismo uspeli ali evo ne predajemo se. Isto tako treba da se radi na književnoj sceni na muzičkoj sceni, jer samo tako ima razloga da ovaj narod bude prepoznat i da mladi ne idu odavde. Ne mora se samo kulturni identitet praviti na prošlosti, on se može praviti i na savremenim temama, samo je bitno da je to kvalitetno. Ja sam sa velikom radošću gledao seriju "Meso" i smatram da je to nešto najbolje što je došlo sa područja Bosne i Hercegovine u posljednjih 10 godina."

Bjelogrlić je istako posebnim to što je kultura ono što nas ujedinjuje i da je najvažnije obratiti pažnju koliko se novca izdvaja za kulturu i da je to i te kako bitno pitanje. Isto tako, Bjelogrlić se stavio na raspolaganje za formiranje filmskog centra u Republici Srpskoj, jer kako kaže on će pomoći svoji iskustvom, a na nama je da ga izgradimo.

I organizatori tribine iz organizacije Pozitivne snage Srpske su veoma zadovoljni današnjim događajem, te poručuju da će nastaviti sa jačanjem kulturnog i duhovnog razvoja naroda naših krajeva. Jedan od članova ove organizacije, Ognjen Ranisavić smatra da je tribina protekla u konstruktivnom i inspirativnom razgovoru gostiju i publike.

"Ključne teme su bile očuvanje i promocija bogatog istorijskog nasljeđa i identiteta koji nose ljudi sa prostora Republike Srpske. Takođe, razgovarali smo i o preduslovima za razvoj na našim prostorima, kako u materijalnom tako i u duhovnom smislu. O razvoju i ulaganju u kulturu i proizvodnji kulturnog sadržaja koji bi imao za cilj da oplemeni i afirmiše sva ona obilježja srpskog naroda na ovim prostorima, da istakne i promoviše sve naše vrline koje su nas očuvale kroz vijekove i koje će nas čuvati vijekovima".

Ranisavić doaje i to da je plan Pokreta Pozitivne snage Srpske da nastavi sa aktivnostima kulturnog i duhovnog razvoja naših krajeva, organizujući jos više ovakvih tribina, predstava, koncerata, književnih večeri. Pored toga plan im je i da rade na afirmaciji i razvoju života na selu i jačanju sela, uporedo sa razvojem obrazovanja, pravosuđa, ekonomskih odnosa, a sve s ciljem stvaranja atmosfere održivog razvoja i blagostanja u materijalnom, socijalnom i duhovnom smislu.

Auto Janković