291 Objavljeno 19 maj 2020 Autor: Micro Mreza

''Javna ustanova ''Kulturni centar'' uputila je prijedlog Komisiji za javna priznanja grada Gradiška, da čovjeku velikog srca, našem sugrađaninu Dragoslavu Šiniku Šilji ove godine uruči Povelju grada Gradiška'', stoji u saopštenju ove ustanove.

Zbog izuzetnog i nemjerljivog doprinosa na polju humanitarnog rada, akcija i donatorstva, a prvenstveno zbog bezrezervne pomoći djeci i mladim sa poteškoćama u razvoju smatraju da Šinik zaslužuje ovo priznanje.

Da je on jedan od najboljih kandidata dokazuje i humanitarna akcija za nabavku neophodnih lijekova za djecu sa poteškoćama u razvoju, koju je Šinik pokrenuo sa pojavom korona virus u našoj zemlji.

Zbog pandemije korona virusa i zatvorenih granica, veliki broj djece širom Republike Srpske i Federacije BiH, sa različitim teškim oboljenima i dijagnozama ostao je bez neophodnih lijekova. Kako je Šinik i sam otac, djeteta sa posebnim potrebama, u potpunosti je razumio strah i neizvijesnost roditelja koji su se gotovo preko noći suočili sa problemom nestašice lijekova prijeko potrebnih njihovoj djeci.

Uprkos vanrednom stanju zbog pandemije Kovida -19, Šinik je odlučio da bolesna djeca ne smiju ostati bez lijekova, da mora postojati način da im se pomogne.

Poznata narodna izreka kaže: ''Na muci se poznaju junaci'', a gradiški junak je Dragoslav Šinik, ali i svi oni koji su se uključili u ovu akciju i zajedničkim snagama pomogli, svako na svoj način, da djeca sa poteškoćama u razvoju na vrijeme dobiju neophodne lijekove.

''Danas je pedeseti dan kako sam pokrenuo akciju nabavke lijekova za djecu sa smetnjama u razvoju, koji se nažalost nigdje na tržištu BiH ne mogu nabaviti, od kako je pandemija korona virus zahvatila i našu državu'', kaže Šinik.

Među najpotrebnim lijekovima je Klizme dijazepam, za koji Šinik navodi da je nestao iz ponude apoteka u BiH i prije pojave koraona virusa. Iako je riječ o lijeku koji je od životne važnosti za djecu sa epilepsijom, Šinik ističe da nijedna veledrogerija nije našla svrsishodo da uveze pomenuti lijek.

Kako bi nabavio potrebne lijekove, Šinik je formirao svojevrsnu humanitarnu mrežu, sa punktovima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, gdje su pomoć ponudili dobri i humani ljudi.

''Roditelji iz cijele BiH šalju mi ljekarske recepte, ja ih prosljeđujem na pomenute punktove, slijedi potražnja lijekova, nakon čega prosljeđujem dokumentaciju i šaljem novac za kupovinu istih. Zatim lijekove preuzimaju vozači kamiona, koji iste dostavljaju u Gradišku, odakle ih do porodica šaljem Euro ekspresom'', precizirao je Šinik.

Šinik ističe da je u proteklih 50 dana, na području RS i FBiH pristiglo preko 700 lijekova, a zahvaljujući dobrim ljudima koji su pomogli ovu humanitarnu akciju, svi ti lijekovi za djecu sa smetnjama u razvoju su besplatni , kao i usluge Brze pošte.

Šinik navodi da će akcija nabavke lijekova trajati, sve dok bude potrebno, tačnije do završetka situacije uzrokovane virusom korona.

Podsjećamo, Dragoslav Šinik je od 2011. godine predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima grada Gradiška koje okuplja preko 150 članova, djece sa posebnim potrebama, različitih stepena oštećenja.

Šinik je ispred Udruženja MNRL Gradiška, najavio sastanak sa gradonačelnikom Gradiške i predstavnicima JZU ''Apoteka'' Gradiška koja bi trebala biti nosilac proizvodnje lijek Klizme dijezepam koji je trenutno najneophodniji.

''Planirano je da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, čiji će ministar prisustvovati pomenutom sastanku, u saradnji sa kabinetom Predsjednika Republike Srpske, dodijeli novčana sredstva JZU ''Apoteka'' Gradiška za nabavku opreme, kako bi u narednom periodu ova zdravstvena ustanova proizvodila pomenuti lijek, koji bi bio dostupan na nivou cijele BiH, čime bi trajno riješili veliki problem djece sa poteškoćama u razvoju, koji boluju od epilepsije, istakao je Šinik.

Kroz svoj dugogodišnji rad i aktivizam, Dragoslav Šinik učinio je mnogo za djecu sa poteškoćama u razvoju i njihove roditelje. Punih 10 godina svakodnevno je prevozio djecu sa posebnim potrebama u Javnu ustanovu ''Zaštiti me'' u Banjaluku. Zajedno sa članovima i roditeljima UMNRL izborio za poseban dnevni boravak ''Dnevni centar'' u Gradišci, koji funkcioniše pod pokroviteljstvom Centra za socijalni rad Gradiška.

Šinik je uz pomoć ljudi velikog srca, kako sam kaže uspio djecu, članove Udruženja više puta odvesti na more, a dvije godine za redom, 2018. i 2019. uspješno je organizovao najveće Međunarodno druženje djece i omladine sa poteškoćama u razvoju pod nazivom ''Svi smo mi dio Vas'' u Donjim Podgradcima.

Šinik je inicijator i organizator brojnih humanitarnih manifestacija i akcija za pomoć osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Direktor Kulturnog centra Gradiška, Željko Blagojević ističe da ova javna ustanova treću godinu za redom kandiduje Dragoslava Šinika za dobitnika javnog priznanja - Povelja grada Gradiška.

''I u ovom teškom vremenu, vremenu epidemije korona virusa, Šinikov humani gest ulio je nadu i donio sreću porodicama koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju. Sa pravom smatramo da Dragoslav Šinik dokazani humanitarac, neumorni čovjek, velikog srca zaslužuje Povelju grada Gradiška. Iskreno se nadamo da će naš prijedlog biti usvojen'', istakao je Blagojević.