165 Objavljeno 19 maj 2020 Autor: Micro Mreza

Iako je u Republici Srpskoj otvoren veći dio objekata koji su bili zatvoreni zbog sprečavanja širenja virusa korona neki još uvijek nisu, a među njima su i pozorišta.

Prvobitno je bilo najavljeno da će pozorišta i bioskopi biti otvoreni 18. maja, ali to se nije desilo.

Dok glumci i publika strpljivo čekaju odobrenje nadležnih institucija za povratak u pozorišne sale čini se da je, makar kao prelazno rješenje, izlaz u igranju predstava na otvorenom.

''Važno je istaći da pozorišne predstave spadaju u “manje” kulturne događaje. Kada kažem “manje” mislim na broj gledalaca, te ih zbog toga ne možemo upoređivati s koncertima i drugim događajima na kojima prisustvuje i po nekoliko hiljada gledalaca. Predstave traju u prosjeku 90 minuta i za to vrijeme, kao što svi znamo, nema nikakvog kretanja i interakcije'', rekao je Goran Vrhovac, direktor agencije ''Venturo'', koja se bavi produkcijom i organizacijom kulturnih događaja.

Objašnjava kako pozorišta imaju svoju stalnu publiku, pa tako na pozorišne predstave u više od 90 odsto slučajeva zajedno dolaze članovi istog domaćinstva ili eventualno prijatelji s posla – ljudi koji su svakodnevno u bliskom kontaktu.

''Zbog svega gore navedenog, sigurni smo da organizovanje predstava na otvorenom predstavlja manji epidemiološki rizik od, recimo, boravka u nekom većem ugostiteljskom objektu u kojem, uz propisane mjere, istovremeno jede i pije 100 ili više ljudi. U zatvorenom prostoru bio bi potreban nešto veći razmak između gledalaca uz preporuku nošenja maski. Slično mišljenje imaju i naši saradnici iz pozorišta i kulturnih centara širom Republike Srpske, koji su spremni da se prilagode i rade u novonastaloj situaciji'', navodi Vrhovac.

Za početak bi izvodili manje forme, monodrame i duodrame koje nemaju zahtjevnu scenografiju i u kojima je međusobni kontakt među glumcima minimalan ili ga nema.

''Možda to neće biti na vrhunskom nivou ali to i nije naš primarni cilj.Cilj nam je pojaviti se uživo pred našom publikom, makar i u nešto skromnijem izdanju. A od jeseni se svi nadamo povratku na staro i izvođenju predstava u punim pozorišnim salama'', istakao je Vrhovac.

Slično razmišljaju i u okruženju, pa su u Federaciji BiH i Hrvatskoj prije nekoliko dana pozorišta počela s radom uz propisane mjere zaštite, a za početak juna najavljuju brojna izvođenja na otvorenim scenama.U Srbiji je otvaranje pozorišta najavljeno krajem maja, dok su od sredine juna planirane predstave na otvorenoj sceni ''Tašmajdan''.

/Srpskainfo/