847 Objavljeno 31 avgust 2020 Autor: David Pavlović

Zbirka pjesama "Tišine glasa" djelo mlade pjesnikinje Dragane Despić ugledalo je svjetlo dana.

Teslićkoj poetesi ovo je druga objavljena knjiga nakon zbirke pjesama "Korakom do stiha" iz 2017. godine.

Kako sama kaže, ova knjiga je nešto drugo, drugi svijet, druga šansa.

"Knjiga sadrži 51 pjesmu i sastavljena od pet ciklusa. U prvom ciklusu je ljubavna poezija, ona zauzima i centralno mjesto i taj ciklus sadrži najveći broj pjesama. Takođe, sljedeći ciklusi su pjesme posvetnice, misaone, rodoljubive i pjesme generaciji."

Sa svoje 23 godine završila je sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci i već je objavila svoju drugu knjigu. Motiva za život, rad i pjesme kod nje nikada ne nedostaje, a za ovu knjigu je bilo raznih motiva.

"Motivi koji se prepliću su motiv čekanja, praštanja, životne ljepote, ljubavni itd." - objašnjava Dragana.

Promocija ove zbirke organizovaće se zavisno od epidemiološke situacije. Dragana je iskoristila priliku da se zahvali onima koji su joj pomogli da njeno djelo "ugleda sunce".

"Veliko hvala recenzentima, pjesnicima Ranku Preradoviću i Miladin Berić, na inspirativnim recenzijama i Književnoj zajednici „Vaso Pelagić" Banja Luka i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Teslić, koji su bili izdavači ove knjige. Takođe, neizmjernu zahvalnost dugujem svojoj porodici, prijateljima i svima koji donose radost, sreću i inspiraciju u moj mali svijet. Posebno mi je drago što ovu knjigu krase ilustracije osoba koje su ni manje ni više nego definicije pravog i iskrenog prijateljstva.
Maja Lazić slikarskim talentom oslikala je naslovnu stranu i tako dala uputstvo kako se slušaju „Tišine glasa", dok je Dajana Ajder, ilustracijama u knjizi ovjekovječila još jedan spomenik Nebojši Glogovcu i banjalučkim bebama pored pjesama posvećenim upravo njima." - završila je Dragana Despić.

Prije tri godine bio je prvi njen "Korakom do stiha", zajedno smo koračali, ona po svom nebu inspiracije, oblacima kreativnosti i motivima koja su iz pera prelazila na papir, a mi po njenim plodovima, riječima i stihovima o ljubavi, rodoljublju, porodici... Poslije svakog stiha smo zastali, zastali smo oduševljeno u tišinu, jer nismo imali riječi da opišemo sve te njene čarobne riječi. Danas je sva ta tišina progovorila, progovorila iz njene druge zbirke "Tišine glasa".

Centari civilnih inicijativa