Pola osam je izjutra, već je sparno. Semafor iznad šaltera prikazuje da je već 21 C, od sinoć me ne napušta neki osjećaj u grudima koji mi se ruga, znao sam mu uzrok i plašilo me da će da potraje.

180 Objavljeno 12 jun 2021 Autor: Milan Stojić

ISTOČNO OD SA - RAJA. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić, uputio je početkom aprila pismo Gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić, u kome je tražio uklanjanje tabli sa natpisima na zgradama „Vijećnica„ i ulici Ferhadija, kojima se kako je naveo  srpski narod kao jedan od konstitutivnih naroda po Ustavu BiH, „karakteriše kao zločinački i agresorski“. Na ploči na „Vijećnici“ piše: „Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26 8 1992. godine zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!“  U ulici Ferhadija u centru Sarajeva, nalazi se ploča na kojoj piše: „Na ovom su mjestu srpski zločinici 27.05.1993. ubili 26 građana Sarajeva.“

291 Objavljeno 28 maj 2021 Autor: Đorđe Latinović

Jutros, za vrijeme brijanja odraz u mom ogledalu bio je nešto drugačiji nego inače. Prvi znakovi zrelijih godina prošarali su mi se ispod očiju. Brijanje je za jedan dio muškaraca u koje se svrstavam određen ritual, intiman čin, 'pokadkad' i duhovan.

287 Objavljeno 23 maj 2021 Autor: Milan Stojić

Ustani. Nevoljko i namrštenog lica navuci šareno odijelo, što vedrije. Toliko glasno i primjetno da prikrije sve sive i crne oblačiće misli koji ti se kovitlaju bez ikakve dozvole po glavi. Čekiraj svaku obavezu, sterilno, tačno i precizno. Bez duše, bez srca, bez emocije. Gdje smo tu mi? Postojimo li?

284 Objavljeno 18 maj 2021 Autor: Slađana Vergić

„Srećni ljudi imaju loše pamćenje i bogato sjećanje“, drugim rječima kritični su prema grupnim i ideološkim slikama prošlosti i kadri da izrade samostalni odnos prema istoriji. Rusi su najponosniji na svoje pretke. Defile „besmrtnog puka“ na Crvenom trgu u Moskvi, sa povorkom od preko 200.000 ljudi, koji nose slike svojih predaka: očeva, majki, djedova, baka, pradjedova..., boraca u velikom otadžbinskom ratu, je nepresušna rijeka različitih generacija ljudi, koja se uvećava i postaje uzor antifašistima mnogih gradova u Rusiji, a polako se preliva i do Beograda, Banja Luke...

676 Objavljeno 09 maj 2021 Autor: Mihajlo Milivojac

Zamoljavam dekana Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci i narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ranku Perić-Romić da mi kaže ko je osoba koja je naručila tekst, kako bih uredno mogao da naplatim honorar.

5506 Objavljeno 04 maj 2021 Autor: Bojan Trgić

Kuda lutaš u ovo gluvo doba, pametnijeg li posla nemaš pa i snove pohodiš tiho, pogledom da remetiš moju borbu sa drevnim ratnicima u čiju sam pobjedu do skoro bio siguran ali gle sad, ruka mi zadrhte i sablja u obliku mladog mjeseca mi ispuni utrobu.

239 Objavljeno 02 maj 2021 Autor: Milan Stojić

Hrvati, prije svih njihov predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kažu da danas slave slom kralježnice velike Srbije i pobjedu u Domovinskom ratu. Samo nekoliko dana prije ovog obilježavanja, sami vrh hrvatske države bio je u Jasenovcu i tamo poručio kako generacije treba da se osvijeste o zločinima Ustaša.

403 Objavljeno 01 maj 2021 Autor: Bojan Trgić