1748 Objavljeno 07 januar 2021 Autor: Slađana Vergić

Iz dubokog  i mirnog sna odvlači me dobro poznati miris djetinjstva. Miris sreće, spokoja. Miris svježe pečene česnice, pravljene majčinom rukom. Božić u našoj kući počinje u 5 i 30. Majka priprema najjednostavniji, ali najdivniji doručak na svijetu. Česnica, meso, cicvara kombinacija koja je nezaobilazan segment Božićnog doručka.

Zvuk tradicionalne narodne muzike prvo je što se čuje. Okupljamo se pored postavljenog stola,a onda kreće niz običaja prenesenih sa  koljena na koljeno. Ono što je posebno i vrijedno jeste postojanost i održivost tradicije koja ne blijedi i ne gubi oblik. Prvo što činimo jeste ogledanje u cicvari gdje otac izgovara tri puta Kljun u šumu , rep u njivu. Cvrkuću, ne zoblju.

Zatim na red dolazi čestitanje. Otac kreće do prve osobe sa svoje desne strane, u ovom slučaju kod nas je to majka. Obilazi se tri puta oko stola, gdje se treći put čestita počevši od prve osobe sa svoje desne strane i tako redom. Svi ukućani ponavljaju opisani običaj. Lomljenje česnice bio bi sledeći korak. Svi stavimo ruke na pogaču i okrećemo je tri puta u desnu stranu, zatim je lomimo i svako sebi uzima dio.

Ove godine Božićno blago, odnosno sakriveni novčić pronašla je sestra. Para se ubacuje u trenutku kada se tijesto već zamijesi , a onda nakon ubacivanja još malo domijesi, iz prostog razloga da čak ni domaćica ne bi znala gdje se novčić tačno nalazi. Kako vjerovanja kažu, osoba koja pronađe ovaj novčić kao poklon dobija godinu sreće, blagostanja i zdravlja.

Veoma bitan i značajan dio jeste tamjan. Miris  čistog mira i spokoja. Majka uzima tamjan i kadi cijelu kuću kao i sve nas. Kada dim tamjana dođe do nas  prekrstimo se tri puta. Kadi se svaka prostorija u kući radi mira i zaštite kako kuće tako i ukućana.

Tokom čitavog ovog rituala  svi stojimo pored stola. Nakon što majka okadi cijelu kuću, svaku prostoriju nazdravimo sa  vinom ili rakijom. Prekrstimo se tri puta i uz svjetlost svijeće sjedamo za porodični stol. Nakon obavljenog doručka na stolu se ostavlja sve kako je bilo, ovaj dan se ne posprema. Razlog ovoga jeste da je trpeza uvijek puna, bogata i dostojna.

Vjerovanje da baš sve što radimo na ovaj radosni dan pratiće nas tokom čitave godine. Vrijeme sreće, mira. Vrijeme porodice. Usudila bih se da kažem da je Božić upravo sinonim za porodicu. Taj dan u kući svakoga domaćina položnik ima veoma značajnu ulogu. Ove godine kod nas  je to bila  komšinica Rea. Prva osoba koja ulazi u krug porodice biva darivana novcem.

Božić je dan za oprost i ljubav. Smatra se da baš danas treba da se zakopaju ratne sjekire, treba da se izmire zavađeni. Sreća , oprost, spokoj i mir. Vrijeme za pjesmu koja je ovom narodu uvijek bila istinski izvor sreće.

Božić je naradnosniji praznik među pravoslavnim hrišćanima, te zbog toga treba da se proslavi dostojno i u istinskoj sreći. Ove godine umjesto snijega ipak nas je dočekalo sunce. Neka nas grije kako ovaj dan, tako i cijele godine.

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu i Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Arcadia company