456 Objavljeno 11 januar 2021 Autor: Jovana Ivanović

Prazničnoj atmosferi bliži se kraj.

Ono što nam sad preostaje, jesu uspomene na Badnji dan i Božić, i nada da će ova godina u kojoj smo trenutno, donijeti mnogo pozitivnijih stvari od prethodne.

Badnji dan u našem domu započinje tako što otac donese badnjak, a mi ga potom ukrašavamo. Badnjak ispred našeg doma ostaje sve do Malog Božića ili Pravoslavne Nove godine: „Tradicija lomljenja Badnjaka pred zoru je ono što je mene moj otac učio, njega njegov, a ja sad isto to prenosim i na svoju djecu“ – kaže moj otac.

Na Božićno jutro, odlazimo u crkvu na prvo Božićno bogosluženje i pričešćivanje. Ove godine, zajedno smo išle moja dvanaestogodišnja sestra i ja. Potom, dolazimo kući, pomažemo mami oko pripremanja i postavljanja doručka. Sve počinje tako što mama ugrabi malo žara i tamjana u kadionicu, zatim zajedno se pomolimo, a potom, presjecamo Božićni hljeb, kod nas poznatu česnicu.. Običaj je da će svako dobiti onoliko veliko parče hljeba koliko  će biti jak u narednoj godini: „Česnica, ili Božićni hljeb, je najvažniji dio doručka, ona je simbol rodnosti. U našem domu je tradicija da je pravim bez kvasca.  Poslije posta, omrsujemo se tako što komadić pečenice pomiješamo sa malo meda, a potom, svako može da se posluži hranom kojom želi. Tu je i domaći sir, sarma i kolač.“ - kaže mama

Vjeruje se da će posebno jak i radostan  biti onaj ko uspije izvući „paru“ iz česnice. Ove godine, to je bila moja druga sestra, dvadesetogodišnja Ivana: „Mislim da će se vjerovanje ostvariti, budući da ću ove godine prvi put primati stipendiju“.

Tokom Božića, razgovaramo o novim planovima, našim ciljevima i željama u predstojećoj godini, smijemo se i veselimo. Na radiju je uvijek neka Božićna muzika, a na našim licima radost i spokoj. Kad dođe vrijeme ručka, tada se opet svi pomolimo, otac zapali svijeću i u krugu naše porodice, uz smijeh i poneku igru, provodimo večernje Božićne sate...

Budući da se pozdravom Mir Božji, Hristos se rodi, pozdravlja sve do Malog Božića, ja Vam ovim putem poručujem – Mir Božiji, Hristos se rodi!

 


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu i Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Arcadia company