1966 Objavljeno 07 jun 2018 Autor: Bojan Trgić

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini bilježe stalni rast posljednjih mjeseci. Sjetimo se samo priče o akcizama, kada su odmah nakon najave poskupljenja cijene goriva za 18 pfeninga po litru, koliko je iznosla akciza, naftaši podgli cijenu sa 1,82KM na 1,87KM po litru goriva.

Još tada sam pisao i upozoravao da do povećanja cijena akciza ne treba doći i da je to isključvo udar na džepove građana, a i negativan efekat po našu ekonomiju, što zbog lanca poskupljenja, što zbog toga što smo izgubili mušterije iz susjednih zemalja koji su kod nas sipali gorivo. Pod pritiskom specijalnog predstavnika Evropske unije za BiH Lars-Gunara Vigemarka, akcize su izglasane i od tada do danas cijene goriva su u konstantnom rastu. 

Prvobitna priča o povećanj cijena za 18 pfeninga po litru je pala u vodu, jer je po realnim cijenama goriva na pumpama to povećanje uduplano. Još dok su trajala previranja oko novog zakona o akcizama, apelovao sam na građane da taj novi zakon neće nikome ništa dobro donijeti u BiH, običnom građaninu pogotovo. Ipak, moj apel i apel nekih drugih ljudi je bio slabiji od zagrljaja Džaferovića, Košarca i Majkićeve, pa su akcize povećanje a građanima rezervoari konstantno prazni.

Na fejsu je najednom počela kružiti neka fotografija, koja je kako kažu uslikana u Njemačkoj, gdje su se građani borli sa poskupljenjem goriva na način da su na sred puta ostavili svoja auta i krenuli pješice kući, blokirajući čitavu zemlju u znak protesta protiv povećanja cijene goriva. Cijena goriva je vraćena na stari iznos. Tom fotografijom su bili vođeni i narodi bivše Jugoslavije, pa se prvo u Srbiji počelo pričati o protestu protiv povećanja cijena goriva putem jedne interesante poruke, ta poruka se prenijela u BiH, gdje su građani odlučili da će 10. juna uraditi istu stvar kao i Njemci pa šta bude.

Ispočetka me je to strašno nerviralo, jer sam shvatanja da nismo toliko ograničeni pa da moramo i proteste kopirati od stranaca. Bio sam stava da se trebalo protestovati dok se "kuvalo" oko povećanja akciza, sada je već kaso. No, kada sam pročitao naslove o tome kako Republika Srpska ima najjeftinije gorivo u Evropi, objavljene u Srni i RTRS-u, vidio sam koliko nas prave ludima i zbog toga smatram da im trebamo odgovoriti istom mjerom. Napravimo se ludi 10. juna, pa kada dođu da nam sklonu auta samo treba da ih pitamo da nas odvedu na benzinsku pumpu gdje je gorivo 1 evro.

Auto Janković