603 Objavljeno 07 april 2021 Autor: Slađana Vergić

Epoha digitalizacije, napretka i „slobode govora“. Novi svijet mogućnosti i jednakih prava ili? Šta kada načelo „slobode govora“ izazove veću štetu nego korist? Šta se dešava kada javna platforma omogući pravo glasa individui koja nije osviještena i koja svojom parolom „free speech“ narušava osnovna prava djevojčica, djevojaka i žena?

Osnovna ljudska prava

Pravo na vlastiti izbor bilo da je u pitanju trivijalna stvar kao što je izbor odjeće, izbor ulice kojom ćemo da se vraćamo kući, pravo da se panično ne okrećemo iza sebe ako se krećemo u 22 časa ulicom jer, eto „izazivamo sudbinu“. Zašto je žena odgovorna za reakciju odraslog i svjesnog bića?

Apsurdna priča o „potrebama i porivima“ u potpunosti je neosnovana. Ono što razdvaja čovjeka od životinje jeste razum. Tako bi trebalo da bude. Zar je životinja i čovjek u ovoj situaciji jedna kategorija?

Izbor ulice, odjeće, pića i šminke ne determiše ishode koji će da se dogode jednoj ženi. Određuje ona osoba koja se svojim djelovanjem suprotstavlja osnovnim ljudskim pravima. Žena nije imovina, a pogotovo ne javno dobro kao ni kontejner za frustracije, porive i nekontrolisane izlive bijesa.

Apsolutno NIKO nema pravo na tijelo žene bez njene saglasnosti, te je sva mudrost tu. Prosto i jednostavno.

Šta kada „free speech“ parola narušava ljudska prava?

Virtuelnim svijetom ovih dana kruži užasavajući snimak. Usudim se reći, za mene kao ženu krajnje poražavajući. U pitanju je gostovanje influensera pod imenom Nixa Zizu. Dotični je odlučio da se dotakne jedne jako krhke teme u koju je „uletio“ bez poziva i potrebe, a što je najproblematičnije bez razumijevanja, saznanja i empatije. Njegov povod bio je „da obuči žene da ne budu zlostavljane“.

Na pitanje voditeljice koja je ustala ispred njega „Da li ti misliš da žena ako ovako izađe u grad da je to neprimereno?“

„ Ja kad sam te video sada ovakvu meni je zastao dah. Ti ne znaš kako utičeš na muškarca. Sad zamisli muškarca koji nije video tako nešto ili koji nije spavao sa takvom devojkom. Zamisli kad on tebe takvu vidi i ti si sama negde, ideš nekom ulicom ti privlačiš njegovu pažnju. Treba da razmišljaš da žene muškarci gledaju isključivo kao seksualni objekat, svaki muškarac ženu gleda kao seksualni objekat. Tako da ako naletiš na neku budalu koja je pijana, nadrogirana, a ti ideš ulicom sama ti si isto kriva.“ – Nixa Zizu

Da počnemo, odjevna kombinacija žene nije pozivnica. Kratka suknja ili dekolte ne znači pristanak. Čovjek bilo da je pijan, nadrogiran ili u bilo kojem mogućem stanju odgovoran je za svoje postupke i mora da zna šta znači NE! Žena nije bila i neće biti objekat u bilo kojem kontekstu, pa tako ni seksualnom. Generalizacija muškaraca koju je načinio dotični je apsurdna. Da, postoji još uvijek nažalost ovakvih „njegove vrste“, ali daleko je od istine da je svaki muškarac pokvarene namjere, pokvarenog stava i kompasa.

„Ti treba da znaš ko je muško. Kriva si ti što si prošla kriv je i on, nije samo on kriv.“

Kriva si što si prošla? Kako žrtva može da nosi krivicu svjesnog i odraslog bića? Da li to postoje ulice kojima žena treba da se kreće isključivo ako želi da bude zlostavljana?

„ Dođeš kući kod nekoga u 12 uveče i kažeš on te zlostavljao. Ti si došla sama od sebe tamo. To nije toliko krivično delo jer si znala zašto si došla.“

Bilo da je 6 sati ranog jutra, 12 uveče ili 12 u podne NE znači NE.

„Zlostavljao me kao posle 2 godine, 5 godina, ili ja sam došla kod njega uveče one je počeo da me bije. Ma nemoj.“

Nasilje može da se dogodi nakon 2 dana, godinu dana ili 15 godina braka. Ne, to ne znači da je opravdano i ne to ti ne daje pravo da diskutuješ o motivima žrtve zašto je ostala. Ne daje ti pravo da pojašnjavaš razloge nasilnika jer razlog i opravdanje ne postoje.

„Ti ako dođeš kod muškarca i ako ne daš njemu ono što hoće, treba da znaš da si već u velikom problemu.“ – Nixa Zizu.

Po kojem tačno zakonu stoji da je žena dužna da ispuni svaku želju i poriv muškarcu? Zakonu jačeg?

https://www.youtube.com/watch?v=mgFY03BDqog&ab_channel=HypeTV

NE ZNAČI NE

Poenta priče prosta je i jasna. Ako ti i sopstvena djevojka, žena kaže ne to znači ne. Nikakva mistifikacija tako kratke i jasne riječi. Ne, nisi superioran i ne, žena ne postoji tu da ti ugodi. Zakon jačeg vuče korijene iz primitivizma, sirovog primitivizma. Apsolutno se kosi sa osnovnim ljudskim pravima, pa tako i sa svim načelima demokratije.

Kratka suknja+ne= NE

Sama na ulici nakon 22 časa+ne= NE

Koje piće više+ne = NE

Ulazak u stan ili auto+ne = NE

NE ZNAČI NE!


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Testing centar Gradiška