784 Objavljeno 19 april 2021 Autor: Marijana Vukmirica

Sa dolaskom proljeća i buđenjem prirode, nastavljamo cipelicom po Bosni i Hercegovini. Iako ovo aprilsko proljeće nije još uvijek donijelo dugo očekivano, sunčano i toplo vrijeme, tmuran i prohladan, ali bez padavina subotnji dan, bila je prilika za novi izlet.

Obišli smo mjesta u okolini Banjaluke, koja definitivno vrijedi vidjeti ukoliko dolazite u obilazak ove krajiške ljepotice.

Prva lokacija ka kojoj smo se uputili, bio je Konjički klub “Čokorska polja” koji se nalazi oko 11,6 km od centra grada, a otvoren je od 2009. godine. Okružen zelenilom pruža pogled na divan krajolik koji do punog izražaja dolazi ljeti kada je vegetacija u svom punom sjaju. Fotografije snimljene na tmurnom danu bez sunčevih zraka, nisu mogle dočarati pravu ljepotu ovog mjesta.

Jahanje i razgledanje konja, šetnja u prirodi i boravak na svježem vazduhu, ispijanje omiljenog pića pored kamina, a ljeti na velikoj terasi kafića, čini ovu lokaciju idealnom za vikend izlete. Za mališane je postavljena ograđena igraonica, tako da ovo može biti vikend izlet za cijelu porodicu.

Terasa kafića pruža pogled na otvoreni manjež (konjičko vježbalište), ali čeka toplije i vedrije vrijeme za puni ugođaj i doživljaj.

Na raspolaganju su časovi jahanja, terensko jahanje i krugovi na konju sa nadzorom trenera, što je opcija koju sam ja iskoristila. Jahala sam manju, lijepu, crnu kobilu Lisu. U klubu su mi rekli da je to najmirnija kobila koju imaju, tako da je jahanje bilo i više nego mirno i ugodno. Zbog toga što je kobila izuzetno mirna i malena, pomoć pri jahanju mi je pružala djevojčica Kalina koja pohađa školu jahanja i sprema se za svoje prvo takmičenje. Pomalo stidljiva, tako da je izbjegla slikanje za naš portal u krupnom planu.

U klubu su smješteni klupski i privatni konji koje možete razgledati u stajama konjičkog kluba Čokorska polja. Na prvoj slici ispod nalazi se kobila koja je dobila ime po svjetskoj muzičkoj divi - Lady Gaga. 

Konjima društvo prave, druge male životinje, čineći jednu veselu životinjsku družinu na imanju. Dvije mačke su uživale i prele na maloj bali sijena u štali, a u stopu nas je pratio mali bijeli pas, kako sam ga od milja nazvala čupavko. Čupavko je zapravo glavna zvijezda imanja, jer prilazi svim posjetiocima i uživa u maženju. 

Ono što treba napomenuti je da su trenutno radovi na putu, stoga je potreban dodatni oprez prilikom vožnje ukoliko se u narednim danima odlučite posjetiti ovu mjesto. Do Čokorskih polja je organizovana i autobuska linija, a tačne informacije o terminima, možete dobiti pozivom autobuske stanice Banjaluka.

Dan smo iskoristili da posjetimo još jedno izletište nadomak Banjaluke, a to je trim-staza u Trapistima. Ova rekreativna staza je otvorena 2008. godine. Staza vodi kroz trapisku šumu i označena je planinarskom signalizacijom, idealna je za kondicioni trening sa lijepim pogledom na šumu. Ulaz na stazu je kod parkinga Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović, a kraj staze vodi u naselje Kolonija u Slatini.

Naselje Trapisti su udaljeni svega 6,3 km od centra grada. Do Trapista lako možete stići i autobuskom linijom 1 – Ortopedija. Poznati su po katoličkom samostanu Marija Zvijezda koji postoji preko 150 godina. Osnivač samostana je Franz Pfanner koji je 1869. godine došavši iz Zagreba kupio zemljište na kojem je sagrađena opatija Marija Zvijezda. Redovnici ovog trapističkog samostana među kojima su svojevremeno bili Evropljani iz 16 evropskih država, zaslužni su za razvoj grada, te simbole grada koji su i danas prepoznatljivi: sir Trapist i Nektar pivo.

Trapisti su bili jedan veliki razvijeni kompleks sa industrijskim i zanatskim postrojenjima, kao i školama na svim nivoima, a sagrađena je i prva hidrocentrala koja je danas devastirana, te drveni most preko Vrbasa koji se danas koristi kao pješački most. Otvorili su prvu javnu kuhinju i prvu javnu bolnicu, a to je ustanova u kojoj je danas smješten Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović.

Putovanje ne mora biti odlazak u drugi grad ili državu, jer svaka promjena sredine koliko god ona bila blizu ili daleko, donosi nešto novo i zanimljivo. Čokorska polja i trim-staza u Trapistima su Banjalučanima nadomak grada, a svima koji dolaze u ovaj grad na Vrbasu nešto što svakako trebate posjetite.

Do sljedećeg koračanja cipelicom, veliki MICRO pozdrav uz nadamo se mnogo sunčanije i toplije vrijeme.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa