181 Objavljeno 26 jul 2022 Autor: Ljiljana Bugarin

Mašine za prošivanje džakova su izuzetno korisne u svim proizvodnim pogonima, skladištima, kao i na poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave proizvodnjom i distribucijom poljoprivrednih dobara.

Šta god da proizvodite - žitarice, prehrambene sirovine, začinsko bilje, stočnu hranu, veštačko đubrivo - ako proizvod pakujete u džakove, mašina za prošivanje džakova vam je neophodna. Posedstvom industrijske šivaće mašine sami možete završiti celokupni proizvodni proces na vašem gazdinstvu, bez plaćanja usluge velikim kompanijama i zadrugama.

U redovima koji slede razgovaramo o mašinama za prošivanje džakova, tzv. šivaljkama. Saznaćete koje vrste šivaljki postoje, kako rade i koji modeli su najbolji, kako biste mogli lako da prepoznate koja odgovara vašim potrebama!

Kakve vrste šivaljki postoje?

Industrijske šivaće mašine kojima šivaljke za džakove pripadaju ugrubo možemo podeliti na dve vrste – statične i portabl (prenosne) - obe vrste imaju svoje prednosti, a za koju ćete se opredeliti najviše će zavisiti od obima proizvodnje i džakova za zatvaranje.

Prenosne mašine za prošivanje džakova su praktične - malih su dimenzija i radnici ih mogu jednostavno nositi u rukama, prilaziti džakovima i zatvarati ih, jedan po jedan. Obzirom da su teške oko 5 kg vremenom mogu postati teške, naročito ako je posao dugotrajan. Tada se mogu okačiti na balanser i postati statične dok postoji potreba da funkcionišu na taj način. Uz pomoć balansera radnici ne moraju da troše snagu, a šavovi na džakovima su ravni i pravilni. Mašina se kači na balanser oko 10 cm iznad džakova koji se zašivaju. Ukoliko je potrebno portabl mašina se može i fiksirati na pokretnu traku, a u svakom momentu je moguće skinuti i promeniti joj mesto do odgovarajuće pozicije za zašivanje džakova.

Statične mašine za prošivanje džakova su fiksirane na jedno mesto, a uglavnom se nalaze iznad proizvodne trake. Uloga radnika je da prinese rub džaka do mašine, a dalje mašina sama obavlja posao zašivanja, automatski odsecajući konac na kraju.

Kako rade šivaljke za džakove?

Šivaljke za džakove funkcionišu dosta jednostavno – uglavnom su to mašine sa jednom iglom i jednim koncem, iako postoje i mašine sa jednom iglom i dva konca, kao i one sa dve igle.

Mašine koje koriste dva konca, gornji i donji, prave jače štepove. S lica ovakav štep izgleda kao običan, ravni štep, dok sa naličja izgleda kao lančani štep. Regulacija zategnutosti konca se vrši po potrebi, a bitno je da konac bude ravnomerno zategnut i da ne gužva tkanje džaka.

Igla probija materijal džaka i ostavlja čvrst trag konca. Konac koji koriste mašine za prošivanje džakova je debljine 10. Konac je kod nekih modela zaštićen plastičnom kapicom, kako ne bi dolazilo do mršenja i nagužvavanja konca.

Zatvaranje džakova vrši se na tri načina – obično zatvaranje, zatvaranje uz jednostruko ili dvostruko preklapanje i zašivanje sa dodatnom krep trakom, koja može biti izrađena od papira ili tankog tekstila. Nakon što je džak zašiven, mašina automatski vrši presecanje konca.

Kako se šivaljke održavaju?

Sistem rada šivaljki je prilično jednostavan, ali obzirom da prošivaju grube materijale, praše se i oštećuju, redovan servis je neophodan. Vlasnici sami mogu menjati igle kada se polome, a jednako treba da otpraše i podmažu mašine, naročito ako rade sa abrazivnim materijalima.

Zamena delova koji su potrošni materijal se podrazumeva, a to su ubodna pločica, donji transporter, igle, hvatač konca, zupčasti remen. Igle radnici mogu zameniti i sami, jer se relativno često lome, a zamenu ostalih delova vrši servis mašina za prošivanje džakova.

Koji su najbolji modeli šivaljki za džakove?

U nastavku vam donosimo neke od najboljih modela mašina za prošivanje džakova, koje se mogu koristiti i kao statične i kao prenosne:

  • Yao Han N600H. Yao Han N600H spada u ručne mašine za prošivanje džakova. Ovaj model mašine za prošivanje džakova radi brzinom od 1600 do 1800 uboda u minuti, pružajući jednolančani štep tipa 101. Dužina štepa je od 7.2 do 8.2 mm, a igla DN prošiva poliesterski konac savršenom brzinom i preciznošću. Mašinu pokreće elektro motor snage 90W (220V), a težina samog uređaja je 6.3 kg.
  • Yao Han N602H. Yao Han N602H, ručna mašina za prošivanje džakova, koja radi brzinom od 1600 do 1800 uboda u minuti. Pravi dvolančane štepove tipa 401, dužine od 7.2 do 8.5 mm. Koristi jednu iglu DN i 100% poliesterski konac. Model Yao Han N602H pokreće elektro motor jačine 90W (220 V), a težina ove mašine za prošivanje džakova je 6.3 kg.
  • Yao Han N620A. Yao Han N620A je takođe ručna mašina koja se može koristiti i kao statična. Radi umerenom brzinom, od oko 1500 uboda u minuti. Pravi dvostruki štep tipa 101, a dužina štepa je 7.2 mm, za koje koristi dve igle D5. Jačina motora je ista kao i kod prethodna dva modela, a sama mašina teži oko 6.5 kg.
  • Union Special model 2200. Takođe prenosna šivaljka koja može poslužiti i kao statična. Ima kombinovani gornji i donji držač za uvlačenje konca sa obe strane materijala, kao i ugrađeni rezač lanca navoja. Dužina šava je podesiva (maksimalno 11mm), a tip štepa je 401. Radi brzinom od 1800 uboda u minuti, a težina uređaja je 5 kg.

Šivaljke za džakove zatvaraju i džakove i proizvodni proces, u kojem su poslednja karika. Vaši proizvodi su spremni za dalju distribuciju - skladištenje, izvoz ili prodaju na domaćem terenu.

Auto Janković