1392 Objavljeno 24 maj 2019 Autor: Đorđe Latinović

Istorija  svih  naših političkih  promjena  može  se “pročitati “ na  zidovima  zgrada  iz “grafitnih  poruka” po  našim  ulicama  i  gradovima. Političko mišljenje se može izraziti i na zidu. To je najeftiniji način da se politička  poruka  uputi  velikom  broju  korisnika.

Političkih grafita je bilo oduvijek, ali od uspostave demokratskog višestranačkog sistema broj političkih grafita se  povećao u svim našim gradovima. Većina političkih grafita predstavljaju najobičnije političke parole, zbog čega se ne mogu ni smatrati grafitima u standardnom smislu te riječi. S druge strane, često su to poruke uvredljivog sadržaja koje predstavljaju govor mržnje, najčešće nacionalističkog, šovinstičkog, rasnog, vjerskog ili seksističkog sadržaja. Politčki grafiti su pouzdan pokazatelj "političke podsvijesti,, nekog društva. Oni su ,,političko podzemlje,, ,,politčka ilegala,, i tajne misli na javnim mjestima. Grafiti čine da i zidovi imaju jezik i govore više nego što se to čini. Gradiška nema mnogo socijalno angažovanih i pozitivno intoniranih grafita,  humanističko-emancpipatorskog sadržaja. Uglavnom su to jednostavne političke parole i fraze, bez veće misaone dubine i umjetničke vrijednosti.

Sfor okupator RS; Vodite ljubav a ne narod; Srbija do Tokija; Срби су закон; Kарџићу купићемо ти фићу; Mogu sve da poruše al Radovanu će da popuše; Sva je opozicija trula koalicija,  vlast i policija, trulež i korupcija; Гаврило Принцип 1914; Куд год да кренем теби се враћам поново …1389; Косово је срце Србије; Policija to je koalicija; Zabranjeno ulevo; Ispravno je pobuniti se U potpisu MAO  i CI (Crvena inicijativa ) i znak Srp i čekić;

U posljednje vrijeme u Gardiški se pojavilo više grafita izrazitog prokomunističkog revolucionarnog političkog sadržaja, ispisanih karakterističnom crvenom bojom i potpisanih oznakom „Crvena inicijativa“, što govori da se očito radi o nekoj ne/formalnoj grupi.

Humor ante portas

Humor je često sastavni dio tekstualnih grafita. Jedna od originalnih i najzanimljivijih odlika tekstualnih grafita je njihova duhovitost.  To je ono što se pamti, prenosi, komentariše i prepričava u razgovorima mještana i slučajnih prolaznika. Najduhovitiji zabilježeni grafiti u Gradiški su: Generali platićete Dopisano:  U  markama (ratni);  Sačuvajte ovaj zid može vam donijeti kolor TV; Mogu da nas tuku, mogu da nas biju, ja i život daću za anrhiju!; Pas Flok naš je jedini prijatelj; U životu i u smrti, uvijek neko može da te trti; Ne slušaj narodnjake umri prirodnom smrću; Kokaj se narode ( Natpis  na  kiosku  za  pečenje i prodaju kokica ); Ako zagorite nazovite 937; Ja sam radio svašta i bio sam svuda. Ova glava svašta zna, neki misle da je luda…; Ko radi taj nije uspio u životu; …nestaće mi markera; Sve je kul, a u stvari sve je kurac!; Nema više kanibala juče smo zadnjeg pojeli; Škola za maloljetne idiote ( Grafit na zidu OŠ «Vasa Čubrilović» ); Mi nemamo para da kupimo sprej da šaramo po zidu ( Grafit ispisan sprejom po zidu ); Halid je Bog Dopisano: Tozovac je Bog U potpisu (ALAH); Što isključujete struju!!! ( Grafit ispisan na trafo stanici ); Ja ugazio (Grafit ispisan na keju pored Save); Seks je revolucija u kojoj se prolijeva krv nevinih; Bolj 10 goli pički neg to što radite!?; Čist zid ( Grafit ispisan na svjže okrečenom zidu );  E  moj Emile kad me vidiš jebi me;

Foto: Arhiva

Auto Janković