1215 Objavljeno 30 jun 2019 Autor: Bojan Trgić

Ono što imaš u državi nadaj se i u svom gradu, što imaš u svom gradu nadaj se i u svom selu, a što imaš u svom selu nadaj se tome i u kući. Tako se i opštedruštvena nepravda na svim porama života prenijela na sport.

Stvari stoje tako da krovna fudbalska organizacija u Republici Srpskoj neselektivno kažnjava sportske klubove. Tako se redom kažnjavaju klubovi malog fudbala, dok se onima iz velikog gleda kroz prste. Sramne su lige, a pogotovo takmičenja u drugoj, pa sve do pete lige Republike Srpske u gradiškoj regiji, gdje klubovi prave lakrdiju od takmičenja, odbijajući da uđu u viši rang iako su završili na prvom mjestu lige u kojoj igraju. Ni Žeravica, ni Turjak neće da idu u viši rang, prošli put to nisu htjeli Grbavci, a Žeravici je ovo postala tradicija.

Čemu onda takmičenje, čemu "ganjanje" lopte po zelenom tepihu, čemu navijanje i iščekivanje nedeljnog derbija. Derbiji više ne postoje jer nema smisla biti prvi. Duboka je pozadina toga svega. Jadno je društvo koje i u sportu pravdu i lakrdiju na uštrb možda jednog od rijetkih ventila koji će se uskoro zavrnuti jer više neće biti ni volje ni želje za bavljenjem fudbalom u nižim ligama.

Stalno idu kritike prema mladima da se malo igraju, da su stalno za telefonima i računarima. Bolje da su i tamo nego da gledaju kako pravite besmisao od ideala u kome su svi klinci naših generacija živjeli. Tjerate djecu od sporta, vi isti koji ne želite da vaš klub uđe u viši rang i pri tome prođete potpuno nekažnjeno, ali se zato kažnjava onaj ko je nepodoban, jer onaj drugi najstariji zanat na svijetu i ovdje diriguje sve.

Auto Janković