2698 Objavljeno 10 mart 2018 Autor: Bojan Trgić

Juče je Lars-Gunar Wigemark, inače šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, posjetio Gradišku. Zatvorena je bila glavna ulica, pratili su ga policajci iz SIPA-e, naši policajci u uniformi i civilu. Cijenjeni Wigemark, se gostio po Gradišci, jeo strogo vegetarijasnku hranu i hvalio se kako spava samo pet sati.

Specijalni predstavnik Evropske unije za našu zemlju (iako su me ovi nazivi uvijek nervirali, čuj specijalni) je svima dobro pozanto lice. On je podlo i ucjenjivački prisilio naše sumanute plitičare da 15.12. prošle godine usvoje Zakon o akcizama na gorivo, time je cijena goriva porasla za oko 20 pfeninga, što je izazvalo talase poskupljenja (svjedoci smo nedavno poskupljenih autobuskih karata u Gradišci ali i u durgim opštinama i gradovima BiH). Ovaj birokrata iz Švedske je izjavio kako nije vršio pritisak na poslanike PS BiH ali da je važno da se ovaj zakon usvoji da bi se efikasnije i prije sprovela reformska agenda. 

Wigemark je sve vrijeme "trubio" da on ne vrši pritsak na institucije BiH, nego ukazuje na to šta bi se moglo propustiti ako se ovaj zakon ne usvoji. Birokratu iz Švedske nisu zanimale posljedice tog zakona niti se nije sjetio da možda ukaže na preglomaznu birkratiju u institucijama BiH, niti da ukaže na ogromne plate funkcionera i političara u BiH. Da ne pričamo o transparentnog rošenja novca iz javnih institucija i finansiranja stranaka.

Kako će Wigemark izvršiti pritisak na one koji bespogovorno izvršavaju sve naredbe Evropske unije, osiromašujući građane BiH, prodajući sva prirodna bogatstva multinacionalnim kompanijama i slabeći javna preduzeća, koja će na kaju prodati evropskim kompanijama za sitan novac, tvrdeći da su gubitaši.

Wigemark je nakon izglasanog zakona o akcizama dobio obezbjeđenje od 0-24h, jer se ovaj birokrata prepao za svoju guzicu. Prepao se jer zna šta je uradio, zna i da je narod skopčao za čiji interes radi, te da nije dobro došao. Po meni nije ni u Gradišku dobro došao, srećan mu put i želim mu da nam nikad više ne dođe. Njegova misija je jasna, kakvo jačanje lokalnih zajednica, on je tu da umrtvi nabujali evroskepticizam i antievropsko raspoložeje. On je tu da priča sve najbolje o EU a ne da jača naše lokalne zajednice, iz kojih svaki mjesec ode na desetine mladih ljudi, jer ne mogu da trpe svoje birokrate, a ni ove evropske i njihove politike.

Znamo mi gospodine Wigemark šta je EU i bez vas, znamo i koliko nam pomaže i koliko nam je pomagala Evropska unija. Znamo to da u Hrvatskoj nikad nje bilo gore, a nedavno je postala članica vašeg obećanog raja. Znamo da vam služimo samo za otpad, kao jeftina radna snaga i da ste tu samo da nas osiromašujete i pokupite preostalo bogatstvo koje imamo. Znamo da radite u interesu multinacionalnih kompanija, a ne u interesu naroda.

Pitam Vas gospodine Wigemark, bi li se u Vašoj Švedskoj mogao izvršiti pritisak na poslanike da izglasaju neki zakon od strane nekog stanog državljanina? Sigurno da to nije moguće.

Hvala Vam za ukazivanje važnosti kredita od MMF-a, kojeg nikada nećemo moći vratiti i zbog kojeg smo u dužničkom ropstvu. Hvala Vam i za sve informacije o EU koje nam niste rekli, kao što su npr. koliko košta jednu zemlju članstvo u EU (nije valjda da Vi iz svog džepa finansirate svoja putvanja i skupe automobile), zašto su građani EU nezadovoljni, zašto jačaju nacionalistički pokreti u EU?

Građani Gradiške su se pokazali kao pravi domaćini, iako niste zaslužili ni da kročite u našu opštinu. Hvala Vam što ste bili u Gradišci, a još veće hvala što ste otišli i daće Bog da nam nikad više ne dođete. 

Auto Janković