1632 Objavljeno 05 oktobar 2017 Autor: Dejan Janković

Kažem sebi, nemoj Dejo bolan pisati više ove kolumne, ne možeš ni pomoći ni ispraviti krivu Drinu, ali na neke gluposti čovjek stvarno ne može da ne kaže ništa. Stvarno ne treba ništa da nas čudi, šta je to još ostalo glupo a da nas nije zadesilo za ovih tridesetak godina. Licemjerje je čini mi se najgore.

Reče juče  u Trebinju hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović kako je Mostar „nezamisliv bez Srba“, a vladika zahumsko- hercegovački Grigorije nazva Čovića „dragim prijateljem koji Srbima pomaže u Mostaru i koji je UVIJEK bio blagonaklon prema srpskoj zajednici“. Da su ove riječe razmijenjene između vjerskih velikodostojnika znali bi da lažu jedni drugima, a tek ovde.

Isti taj Dragan Čović je predsjednik HDZ-a BiH. Stranke koja je po ko zna koji put odbila da glasa da Srbi postanu konstitutivan narod u Hercegovačko- neretvanskom kantonu. Niti jedan predstavnik hrvatskih stranaka nije glasao za. Podsjetimo Ustavni sud FBiH je još 2002. godine donio odluku o konstitutivnosti Srba u HNK-u, a ona do danas nije provedena, uvijek zbog kočenja od strane HDZ-a. A slična strav je i u kantonu 10 gdje ću navesti samo jedan primjer. Vlada ovog kantona je takođe pod palicom HDZ-a, ova Vlada i dalje koristi obilježja koja je Ustavni sud proglasio neustavnim jer se u njima pronalazi samo hrvatski narod. Isti je bio za vrijeme Herceg Bosne. Srbi imaju vlast u Drvaru, Grahovu i Glamoču, ali šta vrijedi kad je sva vlast u Livnu, a ona nema obzira prema Srbima povratnicima. Koči ih gdje god mogu. Nažalost, isti taj Čović je još nekima mio i drag gost, saradnik, pobratim, nije vladika Grigorije jedini koji ga hvali. Ali to je za neku drugu priču, reći ću samo „upamet se...“

Koordinacija srpskih udruženja  grada Mostara izrazila je takođe nezadovoljstvo odnosom Čovića prema njima i pozvala srpske predstavnike na svim nivoima vlasti da preduzmu mjere zbog „grubog kršenja prava srpskog naroda u Hercegovačko- neretvanskom kantonu“.

Ja ne vjerujem da nam je prijatelj, niti bi ga tako nazvao, sa takvima treba da  sarađujemo onoliko koliko  moramo. Da ne ispane da napadam Hrvate, odmah da se ogradim, ovo sam napisao protiv Dragana Čovića i HDZ-a BiH, a ne protiv Hrvata.