245 Objavljeno 16 maj 2020 Autor: Bojan Trgić

Niti sam čuo za ovaj pojam niti sam išta o njemu pročitao ali kada sam htio da napišem ovaj tekst, palo mi je na pamet da izguglam sve kratije, e reko ovo je doba korone pa se lako može napraviti riječ, tako naletih i na ovu kovanicu KORONOKRATIJA.

Ova zanimljiva riječ javila se u Blicovom intervjuu sa istaknutom srpskom književnicom, rediteljkom i diplomatom Vidom Ognjenović, koja kaže da je stvarnost koronasana, zasnovana na strahu, pretpostavkama i policijskim ovlašćenjima, planetarni je plastenik kako za uzgoj vlastodržaca tako i za jačanje sprege moći kapitala i profita. Antitela će postati nova valuta.

Hronični nedostatak dijaloga donedavno bio je karakterističan samo za Balkan i zemlje bivše Jugoslavije. Pojavom koronavirusa, različiti stavovi i ne dolaze u obzir. Struka samo sluša preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, koja mijenja mišljenja iz dana u dan, te trebaju rukavice i maske, te ne trebaju, te maske su štetne, te rukavice se samo nose, ne valjaju ni rukavice, samo trebaju maske, tako u nedogled.

Ja još nisam vidio nikakvu debatu struke oko koronavirusa, osim ponekih videa na jutjubu čiji kreatori bivaju ismijavani i optuživani za štetnu propagandu sa epitetom anivaksera. Samo se tako nekome omakne da kaže nešto što se kosi sa standardom, kao recimo francuskom nobelovcu ali ga niko ne citira i ne uzima za ozbiljno.

Koronokratija se javlja u svim vidovima ali oni medijski su najupečatljiviji. Tako se recimo na portalu Mondo.ba moglo uočiti mnogo kontradiktornosti, baš kada je u pitanju koronavirus i famozne vakcine. Za te iste vakcine nas niko ne pita, već se i dalje raspravlja ima li ih i kada će nam ih dati.

Ukoliko se drznete da nešto oko toga kažete kao što su uradili Novak Đoković, Toni Cetinski i Dejan Lovren, bićete nazvali šarlatanima, sa druge strane vlasnik Google-a Bil Gejts nije šarlatan i on može da debatuje o vakcinama.

Koliko su isntitucije degradirane na ovim prostorima govori i podatak da nakon svake pres konferencije na kojoj recimo ministar Šeranić obznani podatak koliko je oboljelih i umrlih od koronavirusa, atumatski kreću psovke sa konstatacijama do kada ćete varati narod. Zbunjeni narod nema pojma, osim da korona postoji i da je slična gripu.

U čijim rukama su institucije je tema za sebe ali je evidentno da narodu nešto smrdi. Njemci se bune, traže od Merkelove objašnjenja. Srbija je bila pod policijskim časom, a dan nakon toga protesti podrške za predsjednika Aleksandra Vučića, koje niko ne dira.

Ekonomisti tvrde da je kapitalizam pokazao slabost. Ne postoji sistem koji bi na ovo mogao da adekvatno odgovori. Zamislite da vam preko noći kažu da ne smijete da radite, ko može biti spreman na to.

Bilo kako bilo sve će ići po leđima običnih smrtnika, koji će i dalje razmišljati o koroni kao gripu, psovati policiju koja sluša struku, dok ta ista struka ne debatuje nego sluša mentore iz Svjetske zdravstvene organizacije.