330 Objavljeno 21 jun 2020 Autor: Bojan Trgić

Od samog početka priče oko koronavirusa u Srbiji, na djelu je sve samo ne ozbiljna politika. Od početne tvrdnje da je koronavirus bezopasan i da je slabiji od gripa, do uvođenja policijskog časa kako bi se spriječilo širenje virusa.

Građani Srbije biraju novi saziv Narodne skupštine Republike Srbije, u kojoj sjedi 250 narodnih poslanika. Građani će imati pravo birat i u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini 120 poslanika pokrajinske Skupštine, a glasaće i na lokalnom nivou u gradovima i opštinama Srbije.

Treći put pomjereni izbori podijelili su ionako razjedinjenu opoziciju, od koje će dio izaći na izbore, a dio neće. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poklopio je skoro sve medije, pa se Srbima sa desne strane Drine servira priča o brižnom predsjedniku, koji vodi računa o svakom građaninu više nego sam o sebi. 

Građani Srbije imaju kratko pamćenje, pa se malo ko sjeća pres konferencije u vezi virusa korona, gdje je Vučić pojasnio da se radi o bezopasnom virusu, da bi nakon toga uveo vanredno stanje i policijski čas u nekoliko navrata. No, brzo se sve promijenilo. Navijači su opasna i jaka grupa i izuzetno organizovana, pa se i njima popustilo, stadioni su puni, ko šiša koronu. Brojne afere poput Krušika, plagijata doktorata Siniše Malog, Nebojše Stefanovića i drugih, pedofilije Milutina Jeličića Jutke i da ne nabrajamo nikada nisu dočekale svjetlo dana, sve su pale. 

Ne treba zaboraviti da je izborni prag snižen sa pet na tri odsto, što će značiti ništa drugo nego prelazak cenzusa onih stranaka koje su podružnice SNS-a. 

Mediji u Srbiji su posebna priča. "Pink" Željka Mitrovića propagira nekakvu vrstu pokušaja medija, kome je suština rada kič, promocija devijacija i promocija rada predsjednika Srbije, njegovog lika i djela. Ništa bolja nije Marićeva "Hepi" televizija, koja s "Parovima" pravi zaista "dobru" zabavu. RTS je odavno izgubio legitimitet kod naroda, pa se postavlja pitanje čemu ljudi plaćaju RTV taksu i zašto služe javni servisi u državama bivše Juge.

Na kraju nije zgoreg ni pomenuti Republiku Srpsku, gdje je Aleksandar Vučić u nekoliko navrata jasno dao do znanja kako pomaže i kako treba da mu se oduže. Sa druge strane izostaje jasan stav po pitanju Crne Gore, gdje su Srbi u Crnoj Gori prepušteni sami sebi i njima u kampanji nema mjesta.

Bilo kako rezultati izbora se već znaju, samo je pitanju hoće li Aleksandar Vučić imati dvotrećinsku većinu ili ne.