2256 Objavljeno 07 septembar 2020 Autor: Bojan Trgić

Iako je u periodu od 2012. do 2016. godine Srpcom vladala opozicija na čelu sa bivšim načelnikom Dragom Ćirićem, Srbac je ipak bastion SNSD-a i mjesto gdje je SNSD kao stranka ponikao.

Ova mala opština na sjeveru Republike Srpske spada u red najuticajnijih, s obzirom na imena koja dolaze iz Srpca. Postoji i stara izreka, koja kaže da Banjalučani ponedjeljkom gledaju kako Srpčani odlaze na posao u zgradu Vlade.

Izreke su jedno, a realnost je ipak malo drugačija i nije ni malo bajna. U Srpcu je nekada gradiška mladež rado izlazila, zbor u Razboju je bio prava atrakcija, a ljepote Bardače su bile prepoznatljive u čitavoj Bosni i Hercegovini. Od spomenutih stvari danas su neke ostale samo u tragovima, jer ljudi je sve manje, mladi bježe glavom bez obzira, a stari biznisi u peradarstvu propadaju, dok na Bardači jedino ima pečenjaka.

Ono što ne propada je politika i političke partije. One se samo smjenjuju. No, ovog puta, mala opština sa nekih 20-ak hiljada stanovnika ima čak tri kandidata za načelnika opštine.

Prvi kandidat i po mnogima favorit je aktuelni načelnik opštine Mlađan Dragosavljević (SNSD), koji juri drugi mandat. Ono što Dragosavljeviću ne ide na ruku jesu brojne nepravilnosti koje su obilježile njegov mandate i aktuelni sukob sa DNS-om. Sukob između SNSD-a i DNS-a u Srpcu je kulminirao prelaskom Saše Ilića iz SNSD-a u DNS.

Pomenuti Saša Ilić je mlad i perspektivan kandidat, okupio je oko sebe mladu ekipu, mahom bivše članove SNSD-a i upravo bi on mogao da pomrsi račune vladajućem SNSD-u. Ilić je atraktivan i opozciji, koja je kanidovala Nebojšu Rakića (PDP), koji je na posljednjim lokalnim izborima kao kandidat za odbornika imao samo 113 glasova, a ni godine mu ne idu u prilog, jer je ušao u osmu deceniju života.

Sve ostale partije u Srpcu nemaju snagu i razvijenu ifnrastrukturu, osim NDP-a, koji prati politiku Dragana Čavića i svim silama podržava SNSD.

Da će u Srpcu biti zaista napeto govori i činjenica da opoziciji ni malo ne odgovara Rakić kao kandidat, jer ima preko 70 godina, a Srpcu treba mlada snaga za promjene. Izgleda da ključ u rukama za sada drži mladi Ilić, koji ima simpatije na obe strane, pa se samo postavlja pitanje hoće li kampanju “izgurati” do kraja.

Centari civilnih inicijativa