2593 Objavljeno 10 oktobar 2020 Autor: Bojan Trgić

Pet dana pred početak predizborne kampanje i ludnice koja nam je zadnjih 30-ak godina prisutna svake dvije godine, pitamo se gdje su ljudi koji su bili normalna pojava pred izbore, bilo lokalne, bilo republičke. 

Prvi koji nedostaje na izborima i koji po svemu sudeći nije htio ući u trku za gradonačelnika sa Zoranom Adžićem je PDP-ovac Milan Švraka. Poprilično miran u Narodnoj skupštini Republike Srpske, bez većih oscilacija često prepušta Drašku i Jeleni da se oni bakću sa problemima građana i politike. Ove godine doktor Milan Švraka nije na listi, niti je aktivno uključen u izbore. Po nekim informacijama koje su nam dostupne spekuliše se da će Švraka naredne izbore biti kandidat na srbačkoj opštini.

Pored Švrake, na listi PDP-a nema prepoznatljivih lica iz zdravstva, doktorice Olivere Ćosić, doktora Dušana Vukote i drugih. Na ovim izborima nije aktivan ni Ljubimko Čakalj, bivši zamjenik načelnika opštine i načelnik Odjeljenja za privredu grada Gradiška.

Ove izbore se nije kandidovao ni Đorđo Krčmar, trenutno DNS-ovac, bivši poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH kao istaknuti član SDS-a, često je bio nosilac liste. Krčmar se vjerovatno nakon problema sa zdravljem povukao iz politike.

Kada smo već spomenuli SDS, njihovu stranku su preletači izobličili, tako da na listi nemaju nijednog čovjeka koji je prošao na prethodnim izborima. Na listi nema Ljubiše Igumanovića, koji je uz Mirka Samardžiju jedini ostao vjeran SDS-u.

Na ovim izborima nema ni SNSD-ovog Željka Sladojevića, koji je u prošlom sazivu osvojio odbornički mandat. 

Do sada aktivan na izborima je bio i SNS-ov Nikola Soldatić, koji se za sada distancirao od politike. 

Auto Janković