Auto Janković
711 Objavljeno 19 oktobar 2020 Autor: Ljiljana Bugarin

Iako se globalna pandemija korona virusa negativno odrazila na gotovo sve aspekte privrede širom sveta, jedan sektor definitivno ne samo da ne trpi posledice, već doživljava i rast veći nego ikada - onlajn prodaja. Kupovina onlajn postala je jedan od najpopularnijih oblika kupovine zbog mogućnosti da se njom smanje socijalni kontakti i širenje zaraze.

Kako pandemija traje, naše navike se menjaju, i kupovina preko internet prodavnica preuzima primat u odnosu na tradicionalnu. Otkrivamo vam neke od prednosti kupovine onlajn,ali i sugerišemo načine da zaštitite vaše lične podatke i uštedite nešto novca.

Bezbednost

Bezbednosni aspekt onlajn kupovine nešto je što ne smemo zanemariti, posebno sada kada se zbog pandemije veliki broj ljudi prebacio na kupovinu preko interneta. Kada je u pitanju onlajn kupovina postoji nekoliko bazičnih pravila kojih se moramo držati kako ne bismo postali žrtva hakerskih napada i kako bismo zaštitili naše bankovne račune. Nikada ne memorišite podatke svoje kartice na sajtu na kome obavljate kupovinu. Birajte isključivo bezbedne platforme koje u imenu domena imaju HTTPS protokol. Za plaćanje koristite kreditnu karticu umesto debitne. Budite oprezni kod odabira sajta i proceinte realističnost navedenih cena - ne padajte na nerealistično dobre ponude, jer mogu biti prevara.

Pogodnosti i transparentnost cena

Kupovina na akcijskim sniženjima u šoping centrima često nas je dovodila do toga da kupimo nešto što nam apsolutno nije potrebno. Sa povećanim intenzitetom onlajn kupovine, šoping postaje promišljeniji, a analiza cena i poređenje cena istih artikala na različitim platformama postaje brži i lakši proces, pa iz topline svojih domova možemo obići više onlajn šopova i za kratko vreme se odlučiti za najpovoljnije ponude. Osim transparentnosti cena, dobre online platforme za kupovinu kakva je Shoppster imaju i precizne specifikacije proizvoda kako bismo bili sigurni da kupujemo baš ono što nam je potrebno.

Vreme i cena dostave

Dostava je nešto što onlajn kupovini podiže cenu. Ovaj trošak može nam se činiti prevelikim, ali kada o tome bolje razmislimo - i na fizičko mesto kupovine najčešće odlazimo nekom vrstom prevoza za koju imamo troškove. Kako bi se cene dostave minimizirale najbolje je odabrati domaće platforme za kupovinu. Ako se ipak odlučite za strane - nemojte zaboraviti da iako s eneka ponuda čini povoljnijom od onih na domaćim sajtovima na nju dolaze i veći troškovi šipinga - ali i plaćanje carine koja nekad može biti viša i od cene samog artikla. Zbog toga je sa stranih sajtova preporučljivo naručivati samo ono što zaista ne možete da nađete na domaćem tržištu. Pri naručivanju imajte na umu i vreme kada će vam naručeno stići. Mnoge kurirske službe rade u pojačanom obimu posla i ne postižu da robu dostave u uobičajenim rokovima pa se vreme dostave proteže i do 5 ili 7 radnih dana ako naručujete unutar naše zemlje. Kada su u pitanju naručivanja i kupovine iz inostranstva, rokovi su postali još nepredvidiviji. Avio saobraćaj je proređen, postoje ograničenja saobraćanja između velikog broja država, a globalne mreže za dostavu jednako su prebukirane kao i domaće, pa naručeno možete očekivati i tek za nekoliko meseci. Zbog toga je važno potrepštine naručivati ranije i u dobro isplaniranim vremenskim intervalima imajući na umu novonastalu situaciju.

Beskontaktno plaćanje i dostava

Sa nastupom korona virusa mere samoizolacije i smanjenja socijalnih kontakata počele su da se primenjuju širom sveta. Zbog toga su globalne i lokalne onlajn prodaje morale da se prilagode novim modelima ponašanja. Beskontaktno plaćanje karticom ili virmanom preuzelo je primat u odnosu na plaćanje pouzećem. Brojne platforme su paralelno sa ovim uvele i beskontaktnu dostavu, koja se sastoji od toga da kurirska služba ili dostavljač pozovu kupca telefonom i ostave mu unapred plaćeni paket ispred njegovih ulaznih vrata, bez međusobnog fizičkog kontakta.

Uzevši u obzir da onlajn prodavnice rade 24 časa i da kupovini možemo pristupiti bilo kada iz topline naših domova, one nam u mnogome štede vreme. Zahvaljujući velikoj ponudi i brzoj mogućnosti da uporedimo cene u više onlajn prodavnica, pametnom i promišljenom kupovinom preko interneta možemo uštedeti novac, samo ako se odupremo impulsivnom šopingu.

Besplatnu Android aplikaciju portala ''Micro mreža'' preuzmite OVDJE.

Testing centar Gradiška