2629 Objavljeno 04 decembar 2020 Autor: Bojan Trgić

Godinu dana od strašne tragedije koja je Gradišku odvela u Dan žalosti, nismo naučili ništa. Tragična smrt mladića Davora Mijatovića (18) i Miloša Švrake (18) promijenila je samo saobraćajnicu na mjestu na kojem se desila nezgoda, gdje je postavljena zaštitna ograda.

Međutim, sistem ne može da vrati izgubljene živote. Saobraćajne nezgode se i dalje dešavaju, uprkos sve većoj kontroli organa reda. 

Nema medija koji nije objavio članak o smrti mladića, kako u BiH, tako i u regionu, dok sa druge strane nismo imali ni jedan dijalog, diskusiju, edukaciju i ostale vidove prevencije, kojima bi ukazali na problem saobraćajnih nezgoda. 

Na naš upit o broju smrtno stradalih u proteklih godinu dana, Policijska uprava Gradiška je odgovorila da je život za volanom na području koje operativno pokriva PU Gradiška smrtno stradalo devet osoba.

Ako govorimo sa aspekta bezbjednosti i probamo da se poredimo sa Švedskom u kojoj na 100 000 stanovnika strada dva do tri vozača, onda nam je statistika kastastrofalna, jer smo mi na 65 000 ljudi izgubili devet ljudi, uz policijski čas i sve ostale mjere restrikcije.

Do promjene svijesti nije lako doći ali to je ključ koji bi se prekinula crna statistika. Prevencija nije samo veliki broj policijskih punktova, nego rad s mladima, koji podrazumijeva to da treba raditi na jačanju vrijednosti. Vrijednosti u kojima dobar i brz autmobil nisu pokazatelj društvenog ugleda i prestiža, što je na žalost sada zaista tako.


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu i Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Auto Janković