Auto Janković
636 Objavljeno 27 decembar 2020 Autor: Jovana Ivanović

Dolazi vrijeme praznika, a jedan od njih – Nova godina, upravo nam je pred vratima. Praznični duh obuzeo je mnoge i čini se da je pozitivno dejstvo koje praznici imaju na ljude, potpuno istinito.

Godina 2020. je na samom izmaku, i kakva god da je bila, neće trajati još dugo. Mnogi bi je zaboravili što prije, ali je nekima u ovom sivilu donijela i lijepe trenutke i uspomene.

Budući da je više njih što jedva čekaju da je isprate i zauvijek pozdrave sa njom, za njen ispraćaj, ne bi bilo loše pogledati šta nam je sve ostavila.

Na kraju, šta možemo reći, čemu nas je 2020. naučila?

1. Budimo strpljivi

 Provodeći dane u kući, niste mogli da ne primijetite koliko jedan dan pruža mogućnosti – sve naše ciljeve, moguće je ostvariti. Imamo vremena, pa čak i ako ne stignemo sve realizovati danas, sutra na raspolaganju nas čeka isto toliko. Vrijeme jeste skupa kategorija, i ono se iznova troši, ali nas zato svaki naredni dan, čeka ista suma. Godina 2020. nam je pokazala, da uz malo stpljenja i vjere, ništa nije nemoguće, i da sve možemo postići, ukoliko to zaista želimo. Ipak, na kraju, sve zavisi od nas.

2. Sve što radimo, radimo sa uživanjem.

Tako je sav posao koji radimo, vjerujte,  riješen. Ako ništa, ova godina nam je više nego bilo koja ranije, ponudila vrijeme. Oni koji to nisu znali, sigurno su sad uvidjeli koliko je, za sve što radimo, potrebno vremena i truda. Nije teško,  potrebno je unijeti samo jedan dio nas – našu posvećenost . Štaviše, zabavno je. Radimo sve sa uživanjem i neuspjeh neće imati načina da nas pronađe.

3. Život nije samo planirano

Ne ide baš sve onako kako smo zamislili, to mnogi znaju. Stvari se mijenjaju svaki dan, a samo u jednoj minuti, one se mogu promijeniti iz korijena. Na neke stvari čovjek prosto ne može da utiče, i to zna biti otežavajuće. Ali, ono najbolje što možemo učiniti, jeste prihvatiti promjene na pozitivan način. Jedino tako, ishod nikad neće biti negativan i nećemo izgubiti pozitivan stav prema životu. Tako ćemo na kraju uvijek imati ono što u američkim filmovima zovu – hepi end.

4. Volimo sebe i svijet oko nas

Ovo ste vjerovatno pročitali mnogo puta. Ali, što više ljubavi dajemo, nje više i ima. Zato, volimo i cijenimo ljude oko nas. Nikad ne možemo znati kakav je neko imao dan, sat, ili život. Budimo ljubazni u ophođenju s drugima, ni to nije toliko teško. Čuvajmo jedni druge i brinimo o sebi. Ova godina nam je pokazala - zdravlje je, ipak, najbitnije.

I za kraj, nije 2020 ni bila tako loša: naučila nas je više voljeti, više cijeniti, a za neke, možda je baš ona bila pokazatelj, da sve što treba, jeste da se potrude malo više.

Ipak, kad bi se svi osvrnuli na godinu što nam je na izmaku, vjerovatno bi naišli na tu i tamo, poneki lijepi momenat, ili dragu uspomenu.

Ako ništa, svakako smo naučili mnogo.


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu i Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Centari civilnih inicijativa