635 Objavljeno 29 decembar 2020 Autor: Dejana Jovičić

Uz ispraćaj stare i doček nove godine uvijek idu i novogodišnje odluke. Lako je upasti u zamku novih početaka, te ove odluke vrlo često padaju u zaborav već prve sedmice januara.

Kako se to ne dešavalo, potrebno je naučiti nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da ostanete dosljedni svojim ciljevima.

SMANJITE LISTU

Iako je lijepo sastaviti dugu listu novogodišnjih ciljeva, stručnjaci tvrde da je efikasnije staviti fokus na manje stvari.

Bolje je da uložite energiju u ostvarivanje jednog specifičnog cilja nego da se preopteretite i na kraju odustanete od svih.

 

NAPRAVITE PLAN

Jednom kada ste zapisali svoje ciljeve, razradite detaljnu strategiju za ostvarivanje svakog od njih. Prije svega, napravite listu svega što je potrebno da uradite za ostvarivanje cilja. Zatim konkretizujte svaki od njih, što znači da svaku odluku zamijenite nečim što je mjerljivo. Npr. ukoliko je vaš cilj da čitate više, odredite tačan broj knjiga koje želite da pročitate u određenom periodu. Na kraju odredite datum do kojeg želite da ostvarite ciljeve i obavežite se da ćete ga ispoštovati.

KORISTITE AFIRMACIJU I VIZUALIZACIJU

Ove dvije tehnike su izuzetno moćno oružje pri ostvarivanju ciljeva, ako se koriste pravilno. Vizualizacija je tehnika kojom pomoću mašte ostvarujemo svoje želje. To znači da bi trebalo da zamišljate vaš cilj kao već ostvaren. Kako biste se osjećali i ponašali u tom trenutku? Ako usmjerite vaše misli u pravom pravcu, privlačite dobru energiju i vibracije.

Afirmacije, sa druge strane, predstavljaju pozitivne izjave koje pišemo ili izgovaramo sami sebi. Na taj način transformišemo naše misli a samim tim i stvarnost koju živimo. Možda će vam se u početku činiti besmisleno da praktikujete ove metode, ali ništa vas ne košta da probate.

 

PODIJELITE ODLUKE SA OKOLINOM

Ukoliko vaše ciljeve podijelite sa okruženjem, biće vam neprijatno ukoliko ih ne ispunite. Osim toga, možda neko iz vaše okoline ima ciljeve slične vašim, pa možete raditi na njima zajedno.

 

UČITE IZ PROŠLOSTI

Ukoliko se vaše odluke ponavljaju iz godine u godinu, zapitajte se zašto je to tako. Možda ste bili preambiciozni u njihovom postavljanju, a možda te stvari i ne želite zapravo, pa ih zapisujete iz čiste navike. Izvucite pouku iz svojih grešaka i ne dozvolite sebi da ih iznova ponavljate.

 

 PRATITE NAPREDAK

Odvojite malo vremena svake sedmice da zapišete svaku promjenu na putu ostvarenja svog cilja. Ovo će vas dodatno motivisati, a i imaćete evidenciju o svom napretku.

 

KONSTANTNO SE MOTIVIŠITE

Nikada nismo imali više izvora inspiracije nego danas. Knjige,filmovi i forumi za pokretanje motivacije su svuda oko nas. Ono što je najbolje je da sebe konstantno pitate: Zašto sam počeo sve ovo?

 Nije lako uvijek biti motivisan, ali ne postoji niko drugi ko može to da učini za vas. Uspjeh, sam po sebi, je već dovoljna motivacija, te se sjetite toga kada poželite da odustanete od nečega.

 

IZGRADITE NAVIKE

Stručnjaci kažu da je potreban 21 dan da vam nešto pređe u naviku i šest mjeseci da ta navika postane dio vaše ličnosti. Promjene se ne dešavaju preko noći, tako da budite strpljivi i dajte sebi vremena da se naviknete.

 NAGRADITE SE

Nagradite se za svaki mali uspjeh. Ne morate potrošiti mnogo novca, to može biti bilo kakva sitnica koja vas usrećuje. Te male nagradice će vas dodatno motivisati i učiniti vaš lakšim.

NE BUDITE PRESTROGI PREMA SEBI

I za kraj, ne budite prestrogi prema sebi. Dajte sve od sebe da uspijete, ali ne očajavajte ako nekad prekršite svoja pravila. Uživajte u samom procesu ostvarivanja i ne dozvolite da vas neuspijesi vrate na početnu poziciju. Bitno je samo da nastavite dalje i činite samo ono što je u vašoj moći. Na kraju krajeva, svi mi nekad griješimo.

I za kraj, ne budite prestrogi prema sebi. Dajte sve od sebe da uspijete, ali ne očajavajte ako nekad prekršite svoja pravila. Uživajte u samom procesu ostvarivanja i ne dozvolite da vas neuspijesi vrate na početnu poziciju. Bitno je samo da nastavite dalje i činite samo ono što je u vašoj moći. Na kraju krajeva, svi mi nekad griješimo.


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu i Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Auto Janković