3815 Objavljeno 30 oktobar 2019 Autor: Vidosav Đurđević

Naša sprska pravoslavna crkva zadnjeg dana mjeseca oktobra proslavlja Svetog Luku koji je jedan je od prvih propovjednika hrišćanstva, a bio je savremenik Isusa Hrista i autor jednog od četiri Jevanđelja. Crkva ga smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa, pošto je živopisao tri ikone Presvete Bogorodice i ikone Svetih apostola Petra i Pavla.

Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Poznata je „ikona u ikoni“ koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava. Ovaj svetitelj rodom je iz Antiohije. U mladosti je izučio grčku filozofiju, medicinu I živopis. U vrijeme Hristove djelatnosti na zemlji, Sveti Luka dođe u Jerusalim, gdje vidje Spasitelja licem u lice, ču njegovu spasonosnu nauku i bi svjedok čudesnih dijela koji on činiše Pojverovavši u Gospoda, Sveti Luka bi uvršten u sedamdeset apostola. Zajedno sa Kleopom vidio je vaskrslog Gospoda na putu za Emaus. Po silasku Duha Svetoga na apostole, Luka se vratio u Antiohiju i postao satrudnik isapatnik apostola Pavla. Sa apostolom Pavlom putovao je u Rim obraćajuću Jevreje i neznabošce u vjeru Hristovu.

Na molbu hrišćana napisao je Jevanđelje, oko 60. godine. Po mučeničkoj smrti apostola Pavla, propovjedao je po Italiji, Dalmaciji i Makedoniji. Sveti Luka je život okončao u 84. godini kada ga, kako je zapisao vladika Nikolaj Velimirović, idolopoklonici udariše na muke, Hrista radi, i objesiše o jednu maslinu u Tebi Beotijskoj. Čudotvorne mošti Svetog Luke prenesene su u Carigrad u vrijeme Konstancija, sina Konstantinovog. Praznik u čat Svetog Luke je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica.

Vjernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata. U Srbiji ovog dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku,uz riječi: „Ide Luka, evo vuka“ ili „Sveti Luka, snijeg do kuka“ jer je skoro nastupila zima, kad se vukovi približavaju selima. U južnoj Srbiji po prvom gostu ili posetiocu koji uđe u kuću gataju kakva će godina, odnosno zima biti. Crnogorci kažu da je na nebu pojas Svetog Luke.

Srpska crkva danas slavi i spomen na Svetog Petra Cetinjskog

Sveti Petar Cetinjski bio je mitropolit crnogorski. Rođen je 1749. u selu Njeguši. Stupio je u monaški čin u svojoj 12. godini. Godine 1782. postaje mitropolit i gospodar Crne Gore. Sav svoj život, viteški i sveti, posvetio je svom narodu. Radio je na pomirenju zavađenih plemena i branio zemlju od osvajača. Proslavio se pobjedom nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Iako je bio knez, živi o je kao prost monah u jednoj tjeskobnoj ćeliji. Upokojio se 31. oktobra 1830. godine. Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru na Cetinju.Veliki broj ljudi naročito iz Boke, Crne gore i Srbije dolazi da cjeliva mošti ovog velikana istorije pravoslavnog naroda.

Auto Janković