544 Objavljeno 03 avgust 2020 Autor: Vidosav Đurđević

Kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik  gradskog odbora „Saveza penzionera i potomaka“ Banjaluke Radinko Malešević potpisali su danas sporazum kojim ovaj Savez podržava kandidaturu Stanivukovića na predstojećim lokalnim izborima.

„Naš gradski odbor je odlučio na na predstojećim lokalnim izborima podrži gospodina Draška Stanivukovića za Gradonačelinika Banjaluke. Ubijeđeni smo da će naš kandidat časno raditi  taj posao i naš grad voditi  uspješnije od bilo kog protivkandidata. Mi iako smo novi političi subjetk iza sebe potecionalno imamo preko 40 hiljada penziionera  a isto toliko i potomaka. Na nama je da stanemo rame uz rame svih onih kojima je sadašnja gradska vlast više bila maćeha nego majka. Sadašnja vlast u Banjaluci ne vodi računa o običnom građaninu, a posebno ne o penzioneru, te da je skoncentrisana samo na stranačke i kriminalne strukture takozvanih tajkuna koji samo gledaju kako će građanima uvući ruku u džep i uvećati svoje bogatstvo.“ rekao je Radinko Malešević predsjednik Gradskog odbora najvećeg grada Republike Srpske.

Potpisivanju sporazuma je prisustvovao i predsjednik „Saveza penzionera i potomaka“dr Dragutin Ilić, koji  je obraćajući se skupu rekao:

“Potpisivanjem ovog sporazuma Stanivukovića smo podržali zato što je nekoliko prethodnih godina pokazao da sve što radi radi iskreno, zbog ljubavi prema čovjeku i želje da radi timski.Smatram moju generaciju najodgovornijom za stanje u kojem se danas nalazimo, jer - da mi nismo podržavali takvu vlast, ona ne bi sigurno mogla opstati ovako dugo. I zbog toga smo odlučili da ove tri generacije ujedinimo, da naše iskustvo, znanje i mudrost stane iza njihove mladalačke energije i njihovog znanja. Mi zato stojimo iza njih, jer ja neću kao ni vi da gledam svoje unuke putem interneta i da ih jurim po Evropi, hoću da žive sa mnom i da mi uljepšaju ove pozne dane",.

 “Kada su ranije predstavnici penzionera i politike potpisivali koalicione sporazume, sve se svodilo na to da dva ili tri čovjeka iz kategorije penzionera dobiju ličnu korist, što je političarima i odgovaralo. Mi smo danas prvi put razgovarali sa ljudima koji su nam prišli i rekli `mi nećemo ništa da uzimamo za penzionere kao takve, mi želimo da 3 generacije u Banjaluci, a prije i iznad svega naši potomci mogu da žive u ovom gradu, mogu da žive od svog znanja i svog posla i mi smo u ovim godinama ušli u politiku ne zato što nešto lično hoćemo nego zato što želimo da naša djeca ostanu ovdje" i dodaje: Oni su podržali Draška Stanivukovića, ne zbog Dragutina Ilića, ne zbog bilo koga u svojoj stranci, ne na kraju zbog samog Draška, ne zbog PDP-a, ne zbog bilo koje političke stranke nego zbog 200.000 Banjalučana, od kojih sigurno 190.000 večeras razmišlja kako da napusti ovaj grad, kako da napusti ovu zemlju trajno”, rekao je Generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša..

Zahvaljući se „Savezu penzionera i potomaka Stanivuković je konstatovao  da su penzionerij danas vrlo  ugroženi. Njehova penzija je mala i opterećena svakodnevnim poskupljenjima”, U gradu Banjaluci je sve najskuplje, a penzije najmanje,  mnogo manje nego u Federaciji. Pričo je o lokalnim temama, i rekao da je on kandidat za gradonačelnika koji će pobijediti, ali i o opštim temama, jer sam poslanik i taj posao radiću uvijek pošteno, časno i do kraja - kao što smo pokazali da možemo i treba da radimo". kategoričan je kandidat za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković.

Stanivuković ističe da je, zahvaljući sadašnjem gradonačelniku i Gradskoj upravi Banjaluke voda u toku posljednje četiri godine poskupjel komunalije a, te da je to direktan udar na ionako mali budžet penzionera.

„Isti slučaj je i sa cijenama  električne energije, odvoza smeća i autobuskih karata takođe previsoke, ali i to da građani plaćaju najskuplje lijekove u regionu. Jedna od stvari za koju ovđe dajemo riječ da ćemo ispuniti, da ćemo uraditi, da smo izračunali da možemo. Da je naš tim za ekonomiju radio, da je naš čitav tim ponudio to rješenje. Biće potpuno besplatan javni prevoz za svakog penzionera i onog čovjeka koji ima 65 godina i više u Banjaluci. Na taj način će biti olakšan budžet svakog penzionera i njegove penzije olakšane. Pa da mu bar malo ostane više novca da kupi najskuplje lijekove koje mu je priredila ova vlast, kako na nivou RS, ali ista je to situacija i na nivou grada.Oni jedni druge podržavaju i drže u životu i na taj način vladaju i gradom i cijelom RS. To ćemo uraditi za potpuno besplatan javni prevoz, da svaki penzioner gđe god da živi - u Bočcu, Bronzanom Majdanu, Aginom Selu, da plati za mjesečnu kartu 20, 30, 40, 50 maraka i tako dalje, zavisno od mjesta gđe živi, nešto što ne može da uradi. I još mu to poskupi i kažu mi vodimo računa o vašim penzijama i tako dalje. A kada pobijedimo u Banjaluci i dalje 2022. onda ćemo da razmišljamo i o lijekovima i svemu onome što su nam stavili na tapetu i zbog čega se gušite i ne možete da živite. Zbog čega unučići vaši koji su otišli, jedva čekate da vam iz inostranstva dostave nešto da preživite ovđe i čekate da ih vidite internetom, da ih vidite telefonom i da ih čujete”, rekao je Stanivuković.

Osim od penzionera, Stanivuković je podršku za kandidaturu gradonačelnika Banjaluke prethodno dobio od Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca, pokreta „Banjaluka zove" kao i Srpske demokratske stranke, a - kako kaže - u narednim danima dobiće i od mnogih organizacija i istaknutih pojedinaca koji žele da se stanje u najvećem gradu promijeni na bolje.

Auto Janković