237 Objavljeno 20 januar 2021 Autor: Micro Mreza

Ni pandemija virusa korona nije zaustavila građane Republike Srpske da uživaju i troše tokom proteklih praznika, te su tako za samo četiri dana novogodišnjih i božićnih praznika potrošili više od 111 miliona KM, ali, za razliku od prethodne godine, praznična potrošnja smanjena je za oko 16 miliona KM.

Prema evidencijama Poreske uprave RS, promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj tokom novogodišnjih dana, 30. i 31. decembra 2020. godine, iznosio je 72.161.069 KM, dok je u iste dane 2019. godine iznosio 91.794.989 KM, što je za više od 19 miliona maraka manje.

Nekoliko dana kasnije, tokom božićnih praznika, 5. i 6. januara ove godine, zabilježen je promet od 38.860.049 KM, dok je tokom istih dana 2020. godine promet iznosio 35.684.854 KM, te su tako ove godine građani Srpske iz novčanika izvadili za oko tri miliona maraka više u odnosu na prošli Božić.

"111 miliona KM je dosta značajna cifra, bez obzira što je manja u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je značajan novčani izdatak za cijelu Republiku Srpsku, odnosno za sve građane. Sigurno je da treba da se uvaže svi tradicionalni načini obilježavanja i državnih i vjerskih praznika, ali u ovom momentu, u ovoj pandemiji, ovo je dosta velika cifra", kaže za "Nezavisne" Goran Savanović,  predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS.

Po njegovom mišljenju, pandemija je sigurno uticala da se ovaj iznos novca smanji.

"Mislim da će i u narednom periodu, pogotovo u Republici Srpskoj koja je u januaru puna slava, ovaj iznos sredstava u odnosu na prethodnu godinu biti za 50 odsto manji jer građani poštuju mjere koje državni organi nalažu protiv pandemije, tako da se sve obilježava u daleko manjem broju nego što je bilo do sada", rekao je Savanović.

Iz Udruženja građana DON Prijedor istakli su da su građani potrošili znatno više nego što trenutna situacija nalaže s obzirom na to da se nalazimo u velikoj ekonomskoj krizi i imamo smanjene prilive sredstava.

"Ono što se moglo vidjeti po svim našim gradovima jeste da je daleko manje novca potrošeno u ovom periodu, ali ovih 16 miliona ne govori da je to baš neka drastično smanjena cifra u odnosu na raniji period. Svakako, jednim dijelom je pandemija razlog smanjenju trošenja u našoj zemlji, a s druge strane očigledno je da je ovdje stigao samo dio dijaspore ili je dio dijaspore poslao novac koji je potrošen u ovom periodu. U ranijim godinama, kada je bila najezda naših ljudi koji rade negdje vani, i trošenje i troškovi su bili znatno veći nego ove godine", istakla je za "Nezavisne" Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

Iz trgovačkog lanca "Konzum" ističu da je tokom proteklih praznika zabilježen povećan broj kupaca, kao i znatno obimnija kupovina.

"Kao što je to bio slučaj i u prethodnim godinama u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, u 'Konzum' prodavnicama je zabilježen povećan broj kupaca, kao i znatno obimnije kupovine s fokusom na proizvode karakteristične za praznične proslave. Drago nam je da su naši kupci, i pored aktuelne pandemije, ipak odlučili obilježiti praznike, u skladu sa trenutnom situacijom, u svom kućnom ambijentu sa svojim najmilijima", istakla je PR menadžer "Konzuma" Selma Karasalihović.

/Nezavisne/

Testing centar Gradiška