2311 Objavljeno 16 februar 2021 Autor: Micro Mreza

Okružni privredni sud u Banjaluci nakon šest i po godina okončao je stečaj u javnom ''Vodoprivrednom preduzeću Sava'' iz Gradiške. Ono po čemu je ovaj slučaje jedinstven je to što se prodajom imovinine prikupilo više nego dovoljno novca za izmirenje svih dugovanja, te su čak i akcionari, nakon svedenih računa, dobili oko 200.000 maraka.

Preduzeće se bavilo čišćenjem kanala, vađenjem šljunka, održavanjem crpnih pumpi i drugih vodoprivrednih objekata na području Gradiške.

U stečaj je otišlo u jesen 2014. zbog finansijskih problema, uzrokovanih time što je godinu dana ranije Vlada RS osnovala ''Vode Srpske'' koje su uzele dio ''Savine'' imovine i radnika, ali i njenu nadležnost.

Jedan od radnika koji je u tom periodu postao tehnološki višak kazao nam je kako je preduzeće godinama uspješno poslovalo i bilo jedno od najvećih u Gradišci, ali da je onda krenulo da gomila gubitke.

''Imali smo svoj brod za eksploataciju šljunka na Savi koji je toliko radio da nam je svima mogao zaraditi plate jer smo bili jedini koji smo to radili. Kada se preduzeće podijelilo dio kolega je otišao u ''Vode Srpske'', a nas oko 80 je dobilo otkaz i proglašeni su tehnološkim viškom. Međutim, ja sam dobio otpremninu, a uplaćene su mi i sve obaveze prema fondovima'', kazao je on.

Stečajni upravnik Milovan Vuković iz Laktaša kazao je kako su najveće obaveze preduzeća bile prema državi, odnosno fondovima ali da je kroz postupak sve to plaćeno.

''Preduzeće je raspolagalo sa dosta opreme i imovine među kojom je i zemljište u Gradišci na kojem kompanija ''Centrum'' sada gradi svoj veliki tržni centar'', kazao je on i dodao kako je ovo prvi stečajni postupak koji je vodio a koji je ovako pozitivno završen.

Inače, podaci iz sudskih spisa pokazuju kako je imovina preduzeća procijenjena na 5,6 miliona maraka, a unovčena za 2,7 miliona KM. Povjerioci su prijavili potraživanja od 1,74 miliona KM, a priznato im je i isplaćeno 1,6 miliona maraka.

Stečajni postupak je koštao 600.000 maraka, dok je ostatak novca pripao akcionarima od kojih je najveći Akcijski fond Republike Srpske (IRB) sa udjelom od blizu 60 odsto.

/CAPITAL: D. Tovilović/

Testing centar Gradiška