519 Objavljeno 26 februar 2021 Autor: Bojan Trgić

Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji otvoren je s ciljem stvaranja uslova za unapređenje poslovanja drvoprerađivačkih kompanija koje posluju na području Gradiške, Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice.

Cijela ceremonija praćena je posjetom Preduzeću tapetarija "Matić" u Novoj Topoli, nakon čega se delegacija uputila u Gradišku, gdje je održano kratko predavanje o radu i sadržaju samog centra. Centar je otvoren u Vidovdanskoj ulici, u zgradi Fonda PIO i Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ovaj Centar bi trebao pomoći lokalnim preduzećima iz pomenuta četiri grada da postanu konkurentniji na domaćem i međunarodnom tržištu, poručio je šef Regionalne kancelarije Delegacije EU u Banjaluci Stefano Donati.

"Ovaj Centar će da pruži podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u Gradišci, Laktašima, Srpcu i Kozarskoj Dubici, kako bi postali konkurentniji na domaćem i međunarodnom tržištu. Evropska unija zajedničkim snagama sa našim partnerima prilikom implementacije u “EU4biznis” projektu je obezbijedila bespovratna sredstva za lokalna mala i srednja preduzeća u eksportno orjentisanim sekotrima u iznosu od 4,2 miliona evra."

Zajedničko udruživanje ovih preduzeća će povećati šansu za izvoz i plasman proizvoda s ovih područja dodao je Donati. udruživanje i saradnja su posebno bitni kada je u pitanju privreda i nauka, istakao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

"Nema nauke bez saradnje sa privredom, niti nema privrede bez potpunog korištenja svih naučno-istraživačkih potencijala, koje mi imamo. Ja sam danas ovdje da podržim ovaj projekat i da odam priznanje gradskom menadžmentu na čelu sa gradonačelnikom Adžićem jednom najagilnijem gradonačelniku u Republici Srpskoj ali i da se zahvalim njegovim partnerima u ovom projektu."

Ovaj Centar će biti mjesto stvaranja novog eko sistema naglasio je Rajčević, a da će taj novi eko sistem donijeti ono što je najvažnije, to su radna mjesta, cilj je svih partnera učesnika u ovog projekta, istakao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

"Ovdje ćemo stovriti mogućnost da se zaposle mladi ljudi, da ti mladi ljudi ovdje kreiraju, modeliraju, dizajniraju nove proizvode u oblasti drvoprerade. Da onda putem naše Tehničke škole pravimo prototip i uz pomoć privatne kompanije "Bor", kako bi naši proizvođači mogli da ulaze u serijsku proizvodnju. Kroz ovaj projekat smo dobili značajna sredstva što se tiče informacione opreme ali je veliki dobitnik i naša Tehnička škola koja ima od 2017. godine dualno obrazovanje."

Ukupna vrijednost projekta "Gradiška – grad drveta" iznosi oko 700.000 KM, od čega je EU kroz projekat "EU4biznis" osigurala bespovratna sredstava od 550.000 KM.

Riječ je o projektu EU s ciljem da se jačanjem ekonomije u BiH podstiče razvoj ciljanih sektora.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 16,1 miliona evra. Finansiraju ga EU sa 15 miliona evra i Vlada NJemačke sa 1,1 miliona evra, a sprovode nevladine organizacije GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Testing centar Gradiška