1673 Objavljeno 12 avgust 2021 Autor: Bojan Trgić

Potpisivanjem ugovora između gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića i direktora preduzeća “Marković Invest RM” Rade Markovića, krajem oktobra 2019. godine, ozvaničen je početak izgradnje vrtića u mjesnoj zajednici Brestovčina (popularno naselje Stočara), u vrijednosti od 1,8 miliona KM s PDV-om. Nešto kasnije, u februaru prošle godine Adžić će prilikom obilaska radova konstatovati da "radovi teku i brže od predviđene dinamike i da se nada da će vrtić biti izgrađen i prije ugovorenog roka od 365 dana". Međutim vrtić je prazan i nakon skoro dvije godine od početka radova.

Vrtić u Brestovčini je, kako je ugovorom definisano, trebao biti završen u oktobru prošle godine. Pravdajući se problemima uzrokovanim pandemijom COVID-19, ovaj projekat nije završen do današnjeg dana ali je zato Marković inkasirao dodatnih 150.990,00 KM bez PDV-a, čime se vrijednost radova na pomenutom vrtiću "popela" na , kako će kasnije Adžić izjaviti 2,3 miliona KM.

"Ukupna investicija za izgradnju vrtića iznosi oko 2,3 miliona KM. Za izgradnju ovog objekta dobili smo i grant od Vlade Srbije od 500.000 evra, na čemu im još jednom zahvaljujem u ime svih građana. Trenutno imamo oko 200 djece koja čekaju na smještaj u vrtić, a sa izgradnjom ovog objekta i adaptacijom postojećih vrtića zadovoljićemo te potrebe."

Kako stoji u objašnjenu Gradske uprave Gradiška, javila se potreba za dodatnim radovima, koji ne prelaze 20% vrijednosti ugovorene ukupne sume radova, pa je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci preduzeću "Marković Invest", inače iz Laktaša, dodjeljeno još 150 hiljada KM bez PDV-a. Dodatni radovi su česta pojava kod investitora koji sarađuju sa Gradskom upravom Gradiška i Zoranom Adžićem, što pokazuju i ugovori s preduzećima "Hidro-kop" i "MM konstruktor", a oni često bude sumnju zbog mogućnosti manipulacije, jer taj novac može biti dodatna zarada obzirom da preduzeća znaju da će pripasti njima bez konkursa.

Polovinom prošle godine pomenuti vrtić je obilazila i predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, i izjavila, pored ostalog, da je izgradnja vrtića u završnoj fazi.

Još prije 10 mjeseci na upit portala Istinomjer, u Gradskoj upravi Gradiška su poručili da su radovi na vrtiću završeni 6. novembra 2020. godine, te da je u fazi priprema tenderske dokumentacije za vanjsko uređenje i opremanje objekta.

"Ugovorom o izvođenju radova na izgradnji vrtića u mjesnoj zajednici Brestovčina, zaključenim sa preduzećem “Marković Invest-RM” iz Laktaša, predviđeno je da rok za izvođenje radova traje 365 kalendarskih dana. Uvođenjem izvođača radova u posao 8. novembra 2019. godine, i pored mnogo smetnji pri izvođenju radova uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, radovi na vrtiću su završeni 6. novembra 2020. godine. Trenutno je u fazi priprema tenderske dokumentacije za vanjsko uređenje i opremanje objekta."

Zašto se toliko čeka na završetak vrtića, koji je prijeko potreban Gradišci, nije jasno. Jasno je to da smo na pragu izborne godine i da se u našoj državi mnoge stvari tempiraju samo za izbore. Bilo kako bilo roditelji su iz dana u dan na gubitku, kao i gradiški mališani i to njih oko 160. 

Vrtić u Brestovčini podrazumijeva objekat od oko 1600 metara kvadratnih u sklopu kojeg su planirane kancelarije savjeta mjesne zajednice. Sadašnji kapaciteti vrtića "Lepa Radić" od dva objekta nemaju dovoljno kapaciteta da smjeste mališane iz Gradiške.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković