229 Objavljeno 17 septembar 2021 Autor: Bojan Trgić

Povodom razgovora sa predsjednikom Centralne izborne komisije BiH, Željkom Bakalarom, dotakli smo se između ostalog i situacije u Gradišci, gdje je CIK poništio odluku Skupštine grada Gradiška o imenovanju novog saziva Gradske izborne komisije Gradiška.

Povodm seminara u organizaciji Savjeta Evrope, gdje je tema bila "Jačanje kapaciteta medija za profesionalno praćenje i izvještavanje o izbornom procesu", iskoristili smo priliku da obavimo razgovor sa članovima CIK-a. Na samom početku razgovora sa predsjednikom CIK-a Željkom Bakalarom osvrnuli smo se na izvještavanje o izborima i izbornom procesu u BiH od strane medija.

"Kada je u pitanju izvještavanje o izborima i izbornom procesu u BiH, imamo tri grupe kako novinara tako i medija. U prvu grupu spadaju ljudi i mediji koji prilično kompetentno izvještavaju o izbornom procesu. Upućeni su u procedura i norme. Imate i dio novinara koji nemaju dovoljno zanja o ovom složenom procesu, pa temeljem toga i djeluju na takav način ali mi smo tu medijima uvijek na raspolaganju. S treće strane imate medije koji su pod jakim uticajem politike i njihovo izvještavanje zavisi od političkih snaga koje stoje iza takvih medija", pojašnjava Bakalar.

Nakon završetka izbora ostaju brojne stvari u vazduhu, pa se za neke podnose krivične prijave, a za neke ne. Za one stvari koje su sumnjive i za koje CIK ustanovi da postoje nepravilnosti, predaju se sudovima i tužilaštvu, međutim taj proces ide poprilično sporo i krajnji sudski epilog se čeka godinama, pa presuda dođe dok su političari u mandatu ili ne dođu nikada. Bakalar smatrada da je CIK svojim angažmanom animirao sudove i tužilaštva uz pomoć međunarodne zajednice, pa se ti procesi ubrzavaju i umnožavaju.

"Mi smo našim angažovanjem aktualizovali to pitanje i uz nesebičnu pomoć međunarodne zajednice animirali rad pravosudnih organa. Konkretno imamo jedan zaključak Visokog sudskog i tužilačkog savjeta koji je donesen u jesen prošle godine pred same izbore da se sve manipulacije u izbornom procesu trebaju prioritetno uzeti u rad od strane svih tužilaštava u BiH i zaista imamo i veliki broj kaznenih prijava koje smo sami podnijeli. Naše službe danonoćno pripremaju silne dokaze koje šaljemo tužilaštvima. Smatramo da bi brzo procesuiranje i eventualne sankcije prema izvršiteljima kaznenih dijela koja se izvrše u izbornom procesu bila snažna poruka svima koji bi se bavili određenim nepravilnostima."

Iako CIK nema moć da kažnjava, ima mogućnost da ispravlja nepravilnosti, što je bio slučaj kod izbora članova Gradske izborne komisije Gradiška. CIK je uočio određene nepravilnosti koje je napravila Komisija za izbor članova GIK-a.

"Mi smo uočili određene manjkavosti na ispunjenja odredbi Izbornog zakona od strane Skupštine grada Gradiška, odnosno Komisije za izbor. Mi smo u našoj zadnjoj sjednici, gdje smo odlučivali o tome vratili taj predmet na doradu. Što prije Skupština grada bude postupila u sladku s onim što je naglašeno u uputstvu CIK-a i ukoliko se ispune svi zakonski uslovi, neće biti razloga da se da saglasnost za sastav Gradske izborne komisije Gradiška", zaključuje Bakalar.

Napominjemo da je na 6. redovnoj sjednici Skupštine Grada Gradiška izglasan sastav CIK-a, gdje je bio sporan Miodrag Drakulić, koji se predstavio kao član ispred hrvatskog naroda. Vraćanjem ove odluke na ponovljeno odlučivanje, odbornici su na 7. sjednici Skupštine grada Gradiška izglasali novi sastav GIK-a, kojeg čine predsjednik Branislav Radinović, dok su članovi Borislav Radić, Jasminka Kalajdžić, Danijela Malinović i Darko Lacković.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa