2907 Objavljeno 25 novembar 2021 Autor: Bojan Trgić

Kako smo i najavili u jednom od naših tekstova, 10. redovna sjednica Skupštine grada Gradiška bila je poprilično burna, a "zakuhalo" se oko Doma zdravlja Gradiška. 

No, krenimo ispočetka, omiljena tema na kojoj tradicionalno ukrštaju koplja Zoran Latinović (SDS) i Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, je rebalans budžeta. Latinović je tvrdio da kao lokalna zajednica trebamo povesti više računa o rastu troškova i kreditima koje konstantnio podiže aktuelna skupštinska većina na čelu sa Adžićem. Na to mu je od strane Adžića uzvraćeno da on nije opredjeljen za razvoj Gradiške.

Ono što ovdje treba istaći je da se kroz ovaj rebalans povećao budžet grada za 1,5 miliona KM, a to su sredstva koja je doznačila Vlada Repubike Srpske Gradišci. Usvojen je Nacrt rebalansa budžeta za 2021. godinu u iznosu od 37,2 miliona KM, te Nacrt Budžeta grada za 2022. godinu u iznosu od 33,1 milion KM.

Kako je odmicala sjednica rasla je i napetost, jer je sve bilo fokusarno na tačku broj 22, gdje se odlučivalo o sudbini V.D. direktorice JZU "Dom zdravlja" Gradiška Vesni Gluvić Čelić. Čelićka je smjenjena sa mjesta direktora Doma zdravlja Gradiška, a na njeno mjesto je izabran Siniša Adžić, akutelni potpredsjednik Skupštine grada Gradiška. Ono što je najinteresantnije, jeste samo glasanje, gdje su za Čelićkinu smjenu bili odbornici DEMOS-a, DNS-a, SP-a, SPS-a, te akutelni Klub odbornika US-a, te SNSD izuzev Marka Šukala i Milenka Pavlovića (predsjednika Skupštine), koji je ostao suzdržan. Pavlović je svoju suzdržanost pravdao time što je Čelićka za njega glasala kod izbora predsjednika Skupštine grada Gradiška, međutim, ovo pravdanje Pavlovića nije jasno, jer se predsjednik skupštine bira tajno.

Pavlović je ovim potezom izazvao ljutnju kod koalicionih partnera, pa je pitanje kako će se sve dalje odvijati.

U čitavom preslagivanju Skupštine grada Gradiška, ostaje da vidimo da li će Ujedinjena Srpska, na čelu sa Slavkom Dunjićem ostati bez kluba, jer ako se Siniša Adžić odrekne mandata, u Skupštinu ulazi Slađana Kovačević, koja nije naklonjena akutelnom klubu odbornika Ujedinjene Srpske. Ipak, Adžić ima mogućnost da volonterski radi kao potpredsjednik Skupštine grada, pa je odluka isključivo na njemu kako će dalje djelovati.

Što se tiče drugih stvari vrijedi napomenuti da su DNS i SPS i dalje u vlasti, dok se DEMOS kroz diskusije bavi svojim biračkim tijelom. Bude se i Socijalisti, koji suptilno poručuju da postoje i da će se boriti za svoje mjesto, a ono što je kod njih interesantno je činjenica da su konsolidovali stranku sa većinski mladim kadrovima.

Na kraju ostaje pitanje zašto je povučeno razrješenje i imenovanje direktora Radio-televizije Gradiška, gdje smo nezvanično saznali da će novi direktor biti Rajko Romić.

Bilo kako bila ova Skupština grada Gradiška je pokazala da je borba za fotelju mnogo ozbiljnija od borbe za građane Gradiške, bar kada su pojedini odbornici u pitanju, a pokazala je i to da su SNSD-ovci i pored brojnih priznanja, koje su joj preko institucija dodjeljivali, prekrižili Vesnu Gluvić Čelić.


Pratite ''Micro mrežu'':
 Facebook, Logo, Social Network, Network   

Auto Janković