2311 Objavljeno 30 novembar 2021 Autor: Micro Mreza

Skupština povjerilaca ''Robnih rezervi Republike Srpske'' u stečaju, na sjednici 9. decembra ove godine, odlučiće o daljim koracima koje će preduzeti kako bi naplatili milionsko potraživanje od ''Farmlanda'', kao i da li će predložiti stečaj te govedarske farme, saznaje CAPITAL.

Milionski dug koji ''Farmland'' ima prema Robnim rezervama potvrđen je prije skoro godinu i po dana, ali od tada nije preduzeto ništa kako bi bio naplaćen.

Kako je CAPITAL ranije objavio, spominjano je da bi ''Robne rezerve'' mogle da podnesu prijedlog za stečaj uništene govedarske farme iz Nove Topole, ali to se do sada nije desilo.

Stečaj izbjegava da zatraži i Poreska uprava RS, iako joj ''Farmland'' duguje više od pet miliona maraka.

Ranije su za CAPITAL rekli da prijedlog za stečaj ne podnose jer je naplata u ovim postupcima neizvjesna. Isto tako, priznali su, neizvjesna je naplata i mimo stečaja s obzirom na to da su ih banke preduhitrile i upisale hipoteke na imovini ''Farmlanda'' prije njih.

Jedan od razloga zbog kojeg su ''Robne rezerve'' otišle u stečaj bili su ugovori sa „Farmlandom“ na osnovu kojih je Srpska ovoj farmi povjerila na čuvanje junice i tone žitarica.

Zbog nepoštovanja tih ugovora ''Robne rezerve'' su tužile i dobile presude protiv ''Farmlanda'' teške 3,7 miliona KM.

Osim prema Poreskoj upravi i ''Robnim rezervama'', milionska dugovanja ''Farmland'' ima i prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS od koje je proteklih godina dobio dva kredita u ukupnom iznosu od 17,8 miliona maraka. Jedan kredit od 14,8 miliona KM odobren je bez finansijskog posrednika.

/CAPITAL: Bojana Ninković/

Auto Janković