2474 Objavljeno 15 maj 2022 Autor: Bojan Trgić

Našu analizu Izborne jedinice dva nastavljamo, ovog puta sa partijom Ujedinjena Srpska, koja je, bar kada je u pitanju ova izborna jedinica, pretrpila brojne promjene pa je pitanje šta će se sve dešavati u ovoj stranci do izbora u oktobru.

Krenimo ispočetka, odnosno, od izbora 2018. godine, na kojima je Ujedinjena Srpska na čelu sa Slavkom Dunjićem u izbornoj jedinici dva osvojila 4.100 glasova, što na kraju nije bilo dovoljno za jedan direktan mandat, što je Dunjić priželjkivao. Od ovakvih rezultata najviše je profitirao vrh stranke, o čemu ćemo kasnije govoriti.

Nakon toga imamo lokalne izbore 2020. godine na kojima Ujedinjena Srpska osvaja 3.621 glas, što je čini drugom partijom po snazi u Gradišci sa pet osvojenih mandata. Ipak, ovakvi izborni rezultati počeli su komplikovati stvari unutar partije, gdje su Vesna Gluvić-Čelić i Tanja Pećanac prvo istupile iz Kluba, a zatim je Vesna Gluvić-Čelić napustila partiju i prešla u SDS. Za sada je nepoznat status Tanje Pećanac, koja je u dobrim odnosima sa Vesnom Gluvić-Čelić pa bi se i ona mogla pridružiti kolegici, koja će po svemu sudeći biti novi predsjednik Gradskog odbora SDS-a Gradiška.

Bilo kako bilo Ujedinjena Srpska u Skupštini grada Gradiška ima tri jedinstvena odbornika, a odnedavno Gradskim odborm predsjedava Siniša Adžić, koji je na tom mjestu zamijenio Slavka Dunjića. Dunjić se krajem prošle godine povukao sa svih funkcija u partiji ali je njegovim odlaskom ostalo dosta problema. Novi predsjednik Siniša Adžić ima puno problema, jer nema podršku vrha partije kao Dunjić, dok sa druge strane u partiji postoje određene struje koje nije lako kontrolisati.

Kada govorimo o strujama, tu imamo Jovanu Kodić i njenu grupu, uz koji stoji pomoćnik ministra finansija u Vladi Republike Srpske, Bojan Macura. Isto tako ne treba zanemariti snagu Dragana Popovića iz Nove Topole, koji neće igrati po Adžićevim pravilima. 

Ako svemu ovome dodamo slabu podršku vrha stranke i Nenada Stevandića, koji je samo jednom došao u posjetu partiji, otkako je na njeno čelo u Gradišci došao Siniša Adžić, jasno je da će Ujedinjenoj Srpskoj biti teško napraviti mandat na izborima u oktobru.

Kada govorimo o listi i tu će biti dosta problema, obzirom da Ujedinjena Srpska nema formirane odbore u Laktašima i Prnjavoru, dok je prošli put Gradiška imala primat kada je u pitanju nosilac liste. Ovog puta bi Srpčan mogli tražiti mjesto nosioca, koji su predvođeni Milošem Budićem uspjeli napraviti tri mandata u svojoj lokalnoj zajednici. 

Bilo kako bilo najozbiljniji kandidat za nosioca liste je predsjednik GO US Gradiška, Siniša Adžić, nakon njega bi na drugo mjesto mogla doći Jovana Kodić, gdje bi poslije njih na red došli Srpčani, Miloš Budić i Bojan Đenić. Pitanje je da li će Adžić ući u trku u kojoj ga Stevandić bodri da mu napravi kompenzacioni mandat.

Isto tako ostaje da vidimo da li će Adžić dobiti podršku vrha stranke da konsoliduje redove ili će biti primoran da traži neku vrstu alternative.


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković