4353 Objavljeno 19 maj 2022 Autor: Bojan Trgić

Dio radnika drvne industrije "Nova DIPO" iz Gornjih Podgradaca jutros su protestvovali zbog nesplaćenih plata i neizmirenih doprinosa.

Radnici, njih stotinjak, su obustavili rad, jer kako kažu, nisu dobili obećanje da će obaveze od strane drve industrije prema njima biti izmirene.

 

"Mi samo želimo svoje plate. Nama duguju dvije plate i doprinose, koji nam nisu uplaćeni 3,5 godine. Mi ne znamo do koga je ali evo ovdje nas polovina, oko sto radnika je odlučilo da nećemo raditi dok nam se ne izmire plate koje nam duguju, jer se radi i prozvodi a plata nema. Da ne govorim o tome da se mi ne možemo liječiti", poručuje jedan od radnika koji protestuju, Tomislav Paspalj.

Radnici neće da rade jer ne mogu više ni da plate prevoz, pogotovo u uslovima kada je sve poskupilo.

"Mi nemamo više ni za prevoz, nisu to neke velike plate za koje radimo, od 600 do 800 maraka mjesečno i opet nam ne mogu platiti. Vi vidite da dio radnika i radi, oni su sigurno nešto dobili, a nama ništa još nisu obećali da će te obaveze prema nama izmiriti. Imali smo sastanak sa direktorom ali nam on nije ništa konkretno rekao", dodaje radnik Mladen Sredojević, koji je takođe protestvovao s ostalim radnicima.

Direktora drvne industrije "Nova DIPO" u Gornjim Podgradcima,Veljka Beuka, smo pokušali dobiti u nekoliko pokušaja ali bezuspješno. Na telefon su nam se javili zaposleni u upravi, koji su nakon našeg pitanja "Jesmo li dobili direktora Veljka Beuka?", odgovorili "Niste, jeste glupi..."

Da nervoza radi u nekadašnjoj "Drvnoj industriji Podgradci", jasno je još od 2020. godine, kada je vlasnik ove firme, Ljubomir Ćubić otpustio radnike koji su osnovali sindikat.

"Drvna industrija Podgradci", danas "Nova DIPO" je jedino preduzeće u oblasti industrijske prerade drveta na području BiH koje postoji već 156 godina.


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković