911 Objavljeno 22 maj 2022 Autor: Bojan Trgić

Analizu Izborne jednice dva nastavljamo sa Demokratskim savezom (DEMOS), koji je na posljednjim izborima u Gradišci bio treća partija po broju glasova.

DEMOS je na prethodnim lokalnim izborima 2020. godine osvojio 2.150 glasova, čime je bio ispred SDS-a i PDP-a po broju glasova, a ono što je važno naglasiti je da je DEMOS zadržao osnovno jezgro partije, pa će ulazak u novu trku, Opše izbore, biti kud i kamo lakši u odnosu na primjer Ujedinjenu Srpsku.

Za DEMOS je bitno naglasiti to da se njihova politika na republičkom nivou svodi na ulogu satelita, gdje Čubrilović kupi ostatke funkcija koje mu prepusti SNSD sa ostalim koalicionim partnerima. Ipak, na lokalnom nivou priča je malo drugačija. DEMOS-om u Izbornoj jedinici dva rukovodi Vladimir Janković, kao predsjednik Regionalnog odbora DEMOS-a, i predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Gradiška.

Janković nema problema unutar partije, kada su u pitanju struje, to jeste ima kompaktnu partiju u kojoj ga njegovi članovi bezrezervno podržavaju. Mnogi politički analitičari smatraju da ovo nije dobro za izbornu borbu, jer je kod ovakve partije teško animirati članstvo na rad. Drugi su pak stava da kompaktna i dobro organizovana partija donosi najbolji rezultat. Otom-potom, vrijeme će pokazati.

Isto tako vrijedi podsjetiti da Janković u ove izbore ulazi sa dosta više iskustva, obzirom da se na prethodnim opštim, dok je bio u DNS-u nadao da će imati više glasova od Dane Maleševića, koji je sa mjesta ministra ipak pokazao da je iskustvo na njegovoj strani.

DEMOS-u na ovim izborima dajemo šansu da ostvari jedan mandat ukoliko uspije skupiti 1.000 glasova u Srpcu i Laktašima, obzirom da imaju jaku organizaciju u Gradišci i da su napravili dobru mrežu u Prnjavoru, gdje će ih podrati i Radikalna stranka.

Tako bi uz nosioca liste Vladimira Jankovića, na listu trebali ići i Dragan Blagojević kao predsjednik omladine DEMOS-a, te Radikali Slaven Vujanović i Miodrag Kondić iz Prnjavora, te Mile Šljivić, koji je glavna uzdanica Jankovića u Prnjavoru. Isto tako još nije izvjesno ko će biti na listi iz Srpca i Laktaša, što će se vrlo brzo saznati.

Novi-stari "igrač" je Goran Đorđić koji daje jasnu podršku Jankoviću i DEMOS-u, a njegovu snagu ne treba zanemariti, kao ni NDP koji će kako sada stvari stoje podržati DEMOS na Opštim izborima.

Na kraju će DEMOS-u biti problem i to što nisu parlamentarna stranka, čime su uskraćeni novcem iz budžeta, a koji će im u kampanji itekako trebati.

Bilo kako bilo, DEMOS-u dajemo šansu da može osvojiti jedan mandat ukoliko se partija konsoliduje uz ojačane odbore u Laktašima i Srpcu. Bez ta dva grada, biće teško osovjiti 4.500 glasova, koji su potrebni u Izbornoj jednici dva za osvajanje jednog mandata.


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković