Krčma kod Ace
966 Objavljeno 16 novembar 2019 Autor: Micro Mreza

Blokada vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, koja traje godinu dana, već je nanijela veliku ekonomsku štetu ovoj državi, a posljedice najviše trpe opštine i gradovi koji su izgubili višemilionske projekte ili ne mogu dobiti novac za njih dok vlast ne počne da funkcioniše.

Iako još niko ne može sa sigurnošću reći kolike su tačne ekonomske razmjere štete koju trpe opštine i gradovi zbog nefunkcionisanja vlasti na nivou BiH, ali se vjeruje da ona iznosi više desetina miliona maraka.

Poznato je da Savjet ministara trenutno funkcioniše u tehničkom mandatu, što znači da ima ograničene mogućnosti i ne mogu donositi nikakve ključne odluke, već većinom proceduralne.

Još veće posljedice osjete se zbog blokade Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da su u ovom organu zakonodavne vlasti blokirani finansijski sporazumi koje je ranije usvojio Savjet ministara BiH.

Samim tim blokirane su i brojne strane investicije i projekti, iako su sredstva za njih već odobrena i dodjeljena, ali se ne mogu koristiti dok parlament ne počne raditi svoj posao.

Drugim riječima, zbog bloklada i ne usvajanja budžeta, autoputevi, granični prelazi, mostovi, zakoni, i višemilionski projekti, čekaju neka bolja vremena.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić, koji je ujedno i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, potvrdio je u razgovoru za Srpskainfo da postoje brojni projekti koji su blokirani jer zahtijevaju međunarodnu ratifikaciju, odnosno potpisivanje od strane Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

– Veliki broj tih projekata se implementira u lokalnim zajednicama. Najsvježiji primjer je zadnji projekat koji je dobila opština Gradiška. Ta opština je, naime, dobila 14 miliona evra donacije za rješavanje pitanja vodosnabdevanja, kanalizacije i kompletne vodovodne mreže. Sredstva su odobrena, ali ih ne mogu koristiti, jer je vlast na nivou BiH, odnosno Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u blokadi – pojašnjava Ćosić.

On ističe da, pored Gradiške, i brojni drugi projekti čekaju da prođu parlamentarnu proceduru na nivou BiH, a riječ je o projektima koje je realizovala Vlada Srpske, a koji zahtijevaju međunarodnu ratifikaciju.

Ti projekti, kako ističe Ćosić, trebaju biti implementirani u lokalnim zajednicama u Srpskoj. Među njima su projekti energetske efikasnosti koji se odnose na utopljavanje i ostale vidove energetske efikasnosti javnih zgrada u lokalnim zajednicama.

– Drugim riječima, dobar broj aktivnosti koje mi u lokalnim zajednicama provodimo zajedno sa Vladom Srpske, a tiče se stranih donatora ili stranih kreditora, trenutno su zaustavljeni zbog nefunkcionisanja vlasti na nivou BiH. To pokazuje da svi nivoi vlasti u BiH trpe zbog toga – navodi Ćosić.

On pojašnjava da svi projekti za koje međunarodni partner zahtijeva ratifikaciju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara, ne mogu biti implementirani dok vlast ne počne funkcionisati.

Ćosić kaže da postoje i brojni IPA projekti koji trebaju da se realizuju u lokalnim zajednicama, prije svega oni koji se odnose na prekogranične saradnje, a koji će sigurno zahtijevati verifikaciju kroz parlament na nivou BiH i Savjet ministara, vjerovatno će biti, takođe, blokirani sve dok se ne postigne dogovor političara na nivou BiH.

Slično mišljenje dijeli i načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović, koji kaže da je ta lokalna zajednica najviše oštećena zbog blokade vlasti na nivou BiH. On podsjeća da zbog te blokade ne mogu da dobiju preko potreban granični prelaz Bratunac – Ljubovija, koji bi mnogo pomogao privrednicima tog kraja.

On podsjeća da je Vlada Srbije finansirala devet miliona maraka za izgradnju mosta Bratunac-Ljubovija, nakon čega je Vlada Republike Srpske obezbijedila finansijska sredstva za izuzimanje zemljišta i prisutne saobraćajnice.

– Sprovedena je procedura izbora najpovoljnijeg izvođača, obezbjeđena sva potrebna dokumentacija, uključujući i građevinska dozvola te projekat. Ostalo je samo da se potpišu ugovori i da započnu radovi na izgradnji graničnog prelaza što je obaveza Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Uprava je odradila svoj dio posla i sprovela proceduru, ali ne smiju da potpišu ugovor jer nije usvojen budžet na nivou BiH, iako su ta sredstva već planirana u budžetu – podsjeća Mlađenović. On ističe da je vrijednost projekta za izgradnju graničnog prelaza 14,5 miliona maraka te da ta sredstva postoje u budžetu jer su ranije planirana. Mlađenović kaže da zbog svega ovoga najviše gube privrednici tog kraja koji izvoze svoje proizvode ili ih uvoze iz drugih zemalja, jer moraju da idu na druge granične prelaze.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić ističe da je teško precizirati koliko su tačno izgubili u proteklih godinu dana zbog neformiranja vlasti na nivou BiH, ali da je sigurno riječ o ogromnim novčanim sredstvima.

– Kapitalni projekti su u blokadi i to se najviše odražava na opštine. Imamo izgradnju koridora C5 koji čeka ratifikaciju državne vlasti. Taj projekat je vrijedan 150 miliona evra i kada tu dodamo operativu koja se odnosi na gradnju te dionice koridora i sve što ide uz to, onda se vidi da je gubitak ogroman – ističe Jerinić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potvrdio je za Srpskainfo da je trenutno u blokadi 14,2 miliona evra koji su im dodjeljeni za implementaciju projekta koji su dobili.

– Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH treba da zasjeda da bi se ratifikovala ta novčana sredstva kako bi bila operativna. Ona su dodjeljenja gradu Gradiška, ugovori su potpisani i Savjet ministara je uradio svoj dio posla, i još je ostalo samo da prođe parlamentarnu proceduru na nivou BiH – ističe Adžić.

On kaže da je na raspolaganju dvije milijarde evra sredstava Evropske komisije koja trebaju biti dodjeljena Srpskoj i Federaciji. Međutim, ta sredstva su blokirana zbog nefunkcionisanja vlasti na nivou BiH.

Pored ovoga, kako ističe Adžić, Gradiška je mogla da dobije još 3,5 miliona evra granta da vlast na nivou BiH nije u blokadi.

– Nepojmljivo je da neko ne želi da implementira rezultate izbora. Zašto imamo izbore ako nećemo da ih implementiramo. Bošnjačka komponenta na nivou BiH treba da shvati da se rezultati izbora trebaju implementirati. Izborni pobjednici iz Republike Srpske, koji su ostvarili najbolji izborni rezultat, trebaju da napokon zauzmu svoje mjesto u vlasti na nivou BiH – poručuje Adžić.

/Srpskainfo/

Auto Janković