1465 Objavljeno 17 novembar 2019 Autor: Bojan Trgić

Fond PIO je otkupio potraživanja za 214 radnika preduzeća "Ratarstvo" a.d. Nova Topola u iznosu nešto manjem od 1,5 miona KM. Postavlja se pitanje z Nigdje u praksi se on nije pojavljivao kao neko ko bi otkupio potraživanja, pogotovo ukoliko su to rizična potraživanja koja se možda i neće naplatiti, pa su iza ovog postupka Fonda PIO sotala brojna otvorena pitanja.

Upravo su ta pitanja postvaljali radnici, njih 19 koji nis naplatili potraživanja, preduzeća "Ratarstvo" a.d. izražavajući brojne sumnje, kao i to da postoji mogućnost da Fond PIO ovaj novac nikada ne naplati.

"Mi se pitamo koji je interes Fonda PIO da isplate radnicima naknade, ako stečaj nije završen. Valjda se podrazumijeva ako preduzeće ima imovinu da se od te imovine isplate radnicima dugovanja. Ovako sumnjamo na prevaru stečajnog upravnika Dušana Kovačevića, koji je svog sina zaposlio u Fond. Fond će zbog ovoga sigurno pretrpiti štetu", tvrde radnici Koviljka Šokčević i Dragan Pauković, koji nisu htjeli da pristanu, kako kažu na ovu vrstu nezakonitog poravnanja preko Fonda PIO.

Iz Fonda PIO su nam jasno poručili da su sve uradili po nalogu Vlade Republike Srpske i izmirili potraživanja 214 radnika u iznosu od 1.417.792,35KM, dok su za ostalih 19 radnika vratili novac Ministarstvu finansija Repiblike Srpske. Na naš upit o tome zašto je to urađeno, nismo dobili nikakav odgovor.

Radnici su kao dokaz sumnjivih radnji dostavili i taj ugovor o isplati potraživanja, za koji tvrde da sadrži mnogo nepravilnosti. 

Stečajni upravnik Kovačević nije želio da komentariše navode radnika o svojoj porodici. 

Stečaj u preduzeću "Ratarstvo" a.d. Nova Topola traje skoro 12 godina, što je svojevrstan presedan, a prilikom stečajnog postupka primjećene su mnoge nepravilnosit, na koje konstantno ukazuje preostalih 19 radnika.

Nastaviće se...

Auto Janković