5081 Objavljeno 18 januar 2020 Autor: Bojan Trgić

Firma "Dwelt" vlasnika Stefana Krnete inače zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića dobila je 159.960 KM bez PDV-a za usluge izrade i implementacije softverskog rješenja za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga grada Gradiška.

Prošlogodišnje poskupljenje komunalnih usluga od 1,5KM do tri konvertibilne marke za četvoročlano domaćinstvo, koje je išlo direktno po džepovima građana Gradiške je faktički proslijeđeno Krnetinom "Dweltu". 

Inače, Krneta je hvalio Gradišku kao grad koji je dobar primjer sređenog grada koji Smart City koncept pravi po svojoj mjeri

Zanimljiv je i potez Elektroprivrede Republike Srpske koja je kako bi nabavila softver za usluge obračuna električne energije krajnjim kupcima, odlučila na pregovarčki postupak bez objave obavještenja o nabavci, a pregovaračkom postupku nije prethodio konkurs za izradu idejnog rješenja.

Kao najuspješniji ponuđač je izabrana firma „Dwelt“ s kojom se jedino pregovaralo i koja je bila i jedini ponuđač traženog softvera.

Ugovor je zaključen na iznos 198.988 KM bez PDV-a, odnosno 232.815 KM kada se uračuna porez.

U ERS kao razlog za primjenu pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci navode hitnost.

„Hitnost i izuzetna važnost nabavke softvera za usluge obračuna električne energije krajnjim kupcima, za potrebe snabdijevanja električnom energijom krajnjim kupcima, razlog je da se predmetna nabavka sprovede putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, jer se ne mogu ispoštovati utvrđeni minimalni rokovi otvorenim postupkom prema Zakonu o javnim nabavkama“, istakli su u ERS.

Ovim je potvrđena priča CAPITAL-a „Dodik i Škrbićev zet u pohodu na energetski sektor“ objavljena u septembru nakon što su kompanije „Prointer“ i „Dwelt“ ozvaničile saradnju kako bi zajedno mogli da rade na “projektima digitalne transformacije energetskog sektora”.

Tada je istaknuto da je „Prointer“ posebno zainteresovana za „Dweltov“ softver Platforma X koji je “adekvatan odgovor na savremene zahtjeve kompanija u energetskom sektoru”.

Firma „Dwelt“ osnovana je 2015. godine, iste godine kada je osnovan i „Prointer“.

Vlasnik je Stefan Krneta, koji je kako je objavio portal CAPITAL, zet Ranka Škrbića, bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja i socijalne zaštite RS. U “Prointeru” je Igor Dodik, sin člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

„Dwelt“ je od 1.153 KM dobiti u 2015. godini, došao do profita od 146.844 KM u 2018. godini, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja te firme.

Pored ugovora sa ERS, “Dwelt” je 2019. godine sklopio i ugovor sa gradom Gradiška vrijedan 159.960 KM bez PDV-a za usluge izrade i implementacije softverskog rješenja za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga.

Auto Janković