318 Objavljeno 15 maj 2020 Autor: Micro Mreza

Sportisti u Republici Srpskoj od ponedjeljka, 18. maja, počeće sa treninzima, potvrdila je ministarka porodice omladine i sporta Sonja Davidović, ali će se rad morati organizovati kako bi se rizik od zaraze korona virusom sveo na što manju mjeru.

''U skladu sa tim izrađene su preporuke za održavanje treninga koje, između ustalog, podrazumijevaju da se mora ispratiti zdravstveno stanje zaposlenih pri ulasku u sportski objekat, kao i da sportska oprema mora biti temeljno očišćena i dezinfikovana prije samog početka treninga. Ukliko bilo ko od zaposlenih ili korisnika sportskih objekata ima povišenu temperaturu ili neke druge simptome zaraznih bolesti neće mu se dozviliti ulazak u objekat. Ograničen je i broj osoba koji istovremno borave na treningu tako da na 10 metara kvadratnih može da bude jedna osoba, a tokom treninga i sportsko rekreativnih aktivnosti preporučuje se držanje odstojanja od jedan i po do dva metra. U kontaktnim i drugim sportovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu preporučuje se da sportisti rade u istim grupama'', objasnila je ministarka sporta Sonja Davidović i dodala:

''Obaveza je postavljanje dezifenkcionih sredstava u sportskim objektima i na stadionima kao i obavezna dezinfekcija pri ulasku i izlasku iz objekta. Takođe, obavezna je dezifenkcija sportskih rekvizita, a preporučuje se da sportista ima označenu bočicu za tečnost. Obavezno je i izuzetno važno vođenje evidencije prisustva na treninzima radi lakšeg praćenja epidemioloških kontakata u slučaju zaraze'', dodala je ministara Davidović.

Iz Ministarstva porodice omladine i sporta potvrđeno je još jednom da takmičenja neće biti dozvoljena do 1. jula.

''Kada su u pitanju takmičenja, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite su nas obavijestitli da u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, tek početkom jula, možemo razmatrati početak takmičenja ali bez prisustva publike. Mi razumijemo interesovanje sportskih organizacija i ljubitelja sporta ali ih pozivamo na strpljenje jer moramo pratiti epidemiološku situaciju koja se mijenja iz časa u čas i u sladu s tim donositi odluke. Struka ima posljednju riječ i sve što se dalje bude odlučivalo biće u sladu sa preporukama struke'', rekla je ministarka porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Sonja Davidović.

/Srpskainfo/