182 Objavljeno 20 maj 2020 Autor: Micro Mreza

Za dodjelu pomoći privredi za april iz Fonda solidarnosti za obnovu RS, do isteka roka, prijavilo se ukupno 17.158 privrednih subjekata, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Prijave su se, podsjećamo, primale do kraja prošle sedmice.

''Pravna lica i preduzetnici su među razlozima za podnošenje prijave najčešće navodili zabranu obavljanja djelatnosti i smanjen obim poslovanja, dok se dio odnosio na potpuni ili djelimični prestanak rada. Kada se radi o strukturi pristiglih prijava, najveće učešće imaju privredni subjekti iz sektora trgovine, preduzetničke djelatnosti i prerađivačke industrije'', saopšteno je iz ovog ministarstva.

Upozoravaju i da pojedine dostavljene prijave nisu adekvatno popunjene, odnosno ne sadrže sve podatke i priloge koje je bilo neophodno dostaviti prilikom popunjavanja elektronskog obrasca, te da se ministarstva susreću sa poteškoćama kod kompletiranja spiskova što zahtjeva dodatne provjere, te usporava proces.

''Sva resorna ministarstva, u okviru svojih nadležnosti, su pristupila analizi dostavljenih podataka, te rade na kompletiranju spiskova prijavljenih privrednih subjekata shodno definisanim kriterijumima Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti COVID 19 izazvane virusom SARS-CoV-2'', ističe se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva privrede i preduzetništva, do danas je obrađeno i dostavljeno Poreskoj upravi RS 7.773 prijave privrednih subjekata kojima je zabranjen rad ili su potpuno prestali sa radom u aprilu.

Ministarstvo poziva sva pravna lica i preduzetnike, koji ispunjavaju uslove propisane navedenom Uredbom, da Poreskoj upravi RS blagovremeno podnesu pismenu izjavu sa zahtjevom za isplatu najniže plate i uplatu pripadajućih doprinosa za april, kako bi im novac bio što prije isplaćen. Po uredbi, za njihove zaposlene treba da budu isplaćene najniže plate u RS i doprinosi iz Fonda solidarnosti.

Usaglašen je jedinstven pristup u načinu izrade spiskova pravnih lica i preduzetnika kojima je odlukama štabova za vanredne situacije bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti, koji su prestali sa radom ili posluju sa smanjenim obimom kao posljedica djelovanja pandemije izazvane virusom korona.

/Srpskainfo/