975 Objavljeno 19 april 2018 Autor: Bojan Trgić

Danas je u Banjaluci potpisan sporazum o formiranju političkog bloka „Za Republiku“ između Izvorne Srpska, Partije ujedinjenih penzionera i Srpske napredne stranke.

Koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima potpisali su predsjednici Izvorne Srpske Vitomir Popović, Partije ujedinjenih penzionera Ilija Vujičić i Srpske napredne stranke Darko Matijašević. Potpisnice sporazuma dogovorile su se da na Opštim izborima 2018. godine nastupe sa jedinstvenom listom kandidata za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te sa zajedničkim kandidatom za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Koalicija ostaje otvorena za pregovore i sa drugim političkim strankama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama, te pojedincima koji su opredjeljeni da šire zajedničko opoziciono djelovanje.

Ko su mogući partneri ostaje da vidimo. Svakako ozbiljni igrači koji još nisu ušli niukakve koalicije su Restart Srpska, koji ne kriju da su bili na nekim pregovorima. Isto tako ne treba isključiti ni stranku Snaga naroda Alekse Milojevića, koja takođe nije našla svog partnera na izborima. 

Izbri su sve bliže, pa se shodno tome i pojedine stranke zbližavaju. Neizvjesnosti je sve manje oko koalicija, a sve više oko funkcija, za koje se, ruku na srce svi bore.

Auto Janković