889 Objavljeno 20 april 2018 Autor: Micro mreža

Oprema namijenjena za proizvodnju biće od polovine iduće sedmice oslobođena od plaćanja carina, što će predstavljati značajan stimulans privrednicima. 

Carina neće biti obračunavana na opremu za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH i koju privrednici uvoze za novu ili proširenje i modernizaciju postojeće proizvodnje.

Odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina poslije dužeg vremena je objavljena u “Službenom glasniku BiH” i stupa na snagu u srijedu.

Nju je još krajem januara usvojio Savjet ministara BiH, a objavljena je nakon više od dva i po mjeseca i to slučajno ili ne tek nakon što je “Glas Srpske” postavio pitanje o tome.

Pomoćnik direktora za izdavaštvo u “Službenom glasniku BiH” Nino Hasanović najprije je odgovorio da odluka nije došla na objavu, a samo sat i po kasnije da je ona upravo došla i da će biti odmah objavljena.

Privrednici su duži period tražili pomenute carinske olakšice, jer su im dažbine koje su do sada plaćali bile kočnica za investicije i unapređenje proizvodnje.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj i direktor fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević je rekao da su carinske stope neprimjerene za uvoz repromaterijala i mašina za proizvodnju.

"Plaćamo više carine nego neuporedivo jača njemačka privreda. Neprestano smo zbog toga imali probleme i tražili smo da nam u tom smislu bude pružena pomoć da bismo mogli koliko-toliko da budemo ravnopravni sa inostranim firmama. Sad je to došlo na red i pozdravljam donošenje odluke, ali je neophodno da konačno počne i primjena Zakona o carinskoj politici, koji je usvojen još 2015. godine", istakao je Pazurević.

Dodao je da su se privrednici do sada uglavnom zaduživali kada su htjeli da uvezu mašine, a da će sada nabavka biti mnogo lakša.

"Ne očekujem da će kao posljedica ove odluke doći do drastičnog povećanja stranih investicija, ali će domaća privreda sigurno biti stabilnija", istakao je Pazurević.

Odlukom je propisano da nameti neće biti obračunavani ni prilikom uvoza donirane opreme za deminiranje, vojne, policijske i kazneno-popravne ustanove, vatrogasnu i civilnu zaštitu i škole.

Od plaćanja dažbina biće oslobođena i oprema koja je ulog stranog lica, sa izuzetkom automobila i automata za zabavu i igre na sreću.

Carinu neće plaćati ni fizička lica ukoliko prenose prebivalište ili boravište u BiH i robu koju su naslijedili u inostranstvu.

Mladenci će takođe biti pošteđeni carina na svadbenu opremu, poklone i predmete iz domaćinstva koji pripadaju supružniku koji se zbog sklapanja braka preseljava u BiH.

Internet kupovina i lični prtljag

Vrijednost robe kupljene putem interneta koja stiže u pismima i poštanskim paketima i koja je oslobođena plaćanja carine i PDV-a povećana je sa dosadašnjih 50 na 300 KM.

Odlukom je definisana i druga kategorija pošiljke, a odnosi se na robu koju besplatno šalje osoba iz inostranstva.

Carina neće biti plaćana na takve pošiljke ako procijenjena vrijednost robe ne prelazi 90 KM po pošiljci. Propisano je i da će putnik u ličnom prtljagu moći da prenese nekomercijalnu robu bez plaćanja carine u vrijednosti do 600 umjesto dosadašnjih 200 KM.

/Glas Srpske/

Auto Janković