710 Objavljeno 09 septembar 2020 Autor: Micro Mreza

Nekada jedan od najvećih distributera pića ''Župa komerc'' iz Laktaša ostao je dužan 21 miliona KM, zbog čega su povjerioci pokrenuli prodaju poznatog hotela “Monument” na Kozari, ali ni to im neće pomoći da naplate sva potraživanja.

Stečajni upravnik Dejan Pjević rekao je za CAPITAL da je najveći povjerilac preduzeće “Heta”, a da je najvrednija imovina upravo hotel, inače jedini na planini.

“Hotel će kroz stečajni postupak biti ponuđen na prodaju. Preduzeće ima još nešto malo pokretne i nepokretne imovine dok su njegova potraživanja veoma mala i uglavnom su zastarjela”, kazao nam je Pjević.

Podsjećamo, “Heta” je od “Hipo Alpe Adria Bank” otkupila potraživanja koja je banka imala prema “Župi”, nakon čega je podnijela sudu zahtjev za stečaj.

Jedna od kompanija kojima “Župa komerc” duguje ozbiljan novac je i poznata firma “Zlatiborac” iz Srbije. Ovo preduzeće već pet godina pokušava da naplati svojih 650.000 maraka, a zbog neefikasnosti pravosuđa u Srpskoj, bili su prinuđeni da se žale Ustavnom sudu BiH koji je presudio u njihovu korist.

Međutim, u međuvremenu je otvoren stečajni postupak pa je neizvjesno da li će i u kojoj mjeri “Zlatiborac” uspjeti da naplati svoje potraživanje.

Dragiša Savić, vlasnik “Župe” hotel je kupio 2004. godine, od akcionarskog društva “Ugostiteljstvo i turizam” iz Prijedora za pola miliona maraka. To je bila četiri puta niža cijena od njegove knjigovodstvene vrijednosti. Godinu dana kasnije je u renoviranje uložio četiri miliona maraka.

Savić je 2012. godine tvrdio kako mu je kompanija arapskih šeika „Atraba holding“ početkom decembra 2011. godine ponudila 5,16 miliona evra za hotel, ali do prodaje nikada nije došlo.

Hotel, koji je do rata nosio ime “Kozara”, ima smještajni kapacitet od 120 kreveta, saune, teretanu, aperitiv i kamin bar.

Firma Župa komerc iz Laktaša bila je uvoznik i distributer za Bosnu i Hercegovinu slatkih proizvoda nekoliko najvećih konditorskih proizvođača iz Srbije kao što su Jaffa Crvenka, Pionir Subotica, Hissar Prokuplje, Medoprodukt Tavankut, Dragulj Subotica, Žitoprerada, Simka Vranje.

Firma je osnovana 1993. godine a u početku je radilo sedam radnika i sa magacinskim prostorom od 250 m2. Kasnije su se proširili i imali magacinski prostor koji se prostirao na 1700 kvadrata, sa 1512 paletnih mjesta, tri poslovnice, vozni park od 44 vozila. U jednom momentu preduzeće je zapošljavalo blizu 80 radnika.

/capital.ba/