204 Objavljeno 24 septembar 2020 Autor: Micro Mreza

Vlada Republike Srpske, parama koji je Srbija dala Srpskoj i njenim građanima plaća ceh lošeg vođenja Kozarske Dubice. Umjesto da doniranim novcem pravi igrališta, vrtiće, vodovode ili asfaltira puteve te tako zauvijek ostavi trag ove pomoći, Vlast se odlučila da svojim građanima ispostavi račun za finansijske probleme ove lokalne zajednice.

Vlada Republike Srpske uplatiće Kozarskoj Dubici 360.000 maraka, kako bi se platila jedna od brojnih presuda koje opterećuju budžet opštine, saznaje portal CAPITAL.

Tako su najviši rukovodioci Dubice, na čelu sa načelnikom Radenkom Reljićem koji su u jeku pandemije virusa korona započeli privatni biznis sa izgradnjom stambeno poslovnih prostora, nagrađeni za svoje ponašanje.

Ministarstvo finansija je zaduženo da sklopi sporazum sa opštinom Kozarska Dubica, kao krajnjim korisnikom sredstava”, stoji u odluci koja je danas stupila na snagu.

U odluci Vlade kojom se odobravaju donatorska sredstva Srbije za pomoć ovoj opštini se ne navodi po kojoj presudi se novac isplaćuje. Ima ih toliko da ni rukovodstvo nije sigurno o kojoj cifri je riječ.

Samo dan prije nego što je novac odobren, načelnik Reljić se žalio Republičkom pravobraniocu Milimiru Govedarici da zbog dugova opština ne može normalno da funkcioniše.

Što se tiče sudskih presuda, radi se o velikim sumama novca, a te tužbe potiču iz vremena prije mog mandata. Riječ je o različitim pojedincima, institucijama, firmama, čak i političkim strankama koje su po različitim osnovama do sada iz opštinskog budžeta uzele više od 3.200.000 KM, što je trećina opštinskog budžeta“, izjavio je juče Reljić i dodao kako tom iznosu treba dodati i pet miliona KM obaveza po osnovu kredita.

Prema njegovim riječima, sve te obaveze su se negativno reflektovale na rad opštine Kozarska Dubica i svih pojedinaca, organizacija i preduzeća koji se finansiraju iz opštinskog budžeta, uključujući i invalide, borce, studente i sve ostale kategorije.

Upravo zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske i razumijevanju našeg vrha, mi smo uspjeli da sačuvamo naš budžet likvidnim i uspjeli da održimo svoje redovne aktivnosti“, rekao je Reljić.

Reljića i njegovu ekipu u gotovo bezizlaznu situaciju je doveo njegov stranački kolega Nino Jauz, a koji je do 2012. kao načelnik zadužio opštinu za preko 20 miliona maraka kredita do 2037. godine. Takođe, dobar dio sudskih presuda datira upravo iz perioda kada je on bio na čelu Kozarske Dubice.

/CAPITAL: Dejan Tovilović/