186 Objavljeno 26 septembar 2020 Autor: Micro Mreza

Kancelarija disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH ima pune ruke posla i ove godine, jer najnoviji podaci svjedoče da su gotovo svakog dana zaprimali po jednu pritužbu na rad sudija i tužilaca.

VSTS je na posljednjoj sjednici razmatrao i prihvatio informaciju o radu te kancelarije za drugo tromjesečje 2020. godine u kojoj je navedeno da su zaprimili 143 pritužbe, a riješili njih 228. čime su zaostaci u radu smanjeni za 85 pritužbi.

Na kraju šestomjesečnog perioda u radu je bilo 555 pritužbi, od kojih je 51 odsto iz tekuće godine, 47 odsto iz 2019. godine i dva odsto iz 2018.

- Kancelarija je u toku ovog perioda podnijela četiri disciplinske tužbe protiv četvoro sudija, od toga je jedan sudija iz osnovnog suda, a troje iz opštinskih sudova - potvrđeno je u toj instituciji.

Obrazlažući zbog čega su podnesene disciplinske tužbe, navedeno je da je jedan tuženi neopravdano kasnio pri preduzimanju radnji u četiri izvršna predmeta, odnosno nije radio po izjavljenim žalbama duže vrijeme.

- U jednom predmetu tužena je, postupajući u parničnom predmetu, za dvije godine i 11 mjeseci prekoračila rok za dostavljanje spisa po žalbi drugostepenom sudu. U drugom je zbog propuštenih rokova i radnji došlo do zastare krivičnog gonjenja, dok je u trećem tuženi držeći veći broj spisa u kancelariji u značajnoj mjeri prekoračio odredbe Pravilnika o automatskom sistemu upravljanja predmetima u sudovima koji propisuje da se spisi čuvaju na policama u spremištu. Službenom zabilješkom šefice pisarnice konstatovano je da su na dan sačinjavanja u kancelariji tuženog zatečena 242 predmeta - piše u dokumentu, bez navođena opština i gradova u kojima rade.

Sudije i tužioci u BiH lani su oborili neslavan rekord i to po broju disciplinskih postupaka koji su pokrenuti protiv njih, a izrečeno im je i više kazni nego godinu ranije, pokazali su najnoviji podaci Kancelarije disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Na njihovu adresu su lani stigle 843 pritužbe na rad sudija i tužilaca u BiH, što je za oko 5,8 odsto manje u odnosu na broj pritužbi primljenih u 2018. godini. Najčešći razlozi za pokretanje disciplinskih postupaka protiv sudija su bili nemar i nepažnja u vršenju službenih dužnosti, a slična je situacija i kada je riječ o pritužbama protiv tužilaca.

Izrečeno je 15 javnih i deset pismenih opomena, u deset slučajeva je kazna bila smanjenje plate, a upisana su i dva razrješenja.

/Glas Srpske/

Arcadia company