1617 Objavljeno 22 oktobar 2020 Autor: Bojan Trgić

Da je Bosna i Hercegovina država u kojoj o budućnosti njenog stanovništva odlučuju većinom penzioneri i mrtvi, to je odavno svima jasno. Jedan od primjera koji ovo pravilo potvrđuju je grad Gradiška, u kojem po popisu stanovništva iz 2013. godine živi 51 727 stanonovnika, dok birača ima skoro četiri hiljade više 55 624.

Podatak da birača ima više nego glasača saopštila je predsjednica Gradske izborne komisije Gradiška Nada Živković, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

„Broj biračkih mjesta za ove izbore u Gradišci je 90, a imaćemo 93 biračka odbora. Imamo veći broj lica za glasanje putem mobilnih timova, a do sada je izjave da žele na ovaj način da glasaju potpisalo 135 birača“, navela je Živkovićeva i dodala da su, u odnosu na prethodne izbore, izmjenjene lokacije tri biračka mjesta.

Ona je podsjetila da je Centralna izborna komisija BiH izdala instrukcije na koji način će moći da glasaju lica pozitivna na virus korona, lica u bolnicama i u izloaciji.

''Bićemo u obavezi da postupimo po instrukcijama Centralne izborne komisije i formiramo poseban mobilni tim koji će se sastojati od dva predstavnika političkih subjekata i jednog člana iz reda zdravstvenih radnika. Ti građani se za glasanje mogu prijaviti Gradskoj izbornoj komisiji 72 časa prije dana glasanja ili na sam dan izbora, zbog čega još ne znamo koliko ćemo imati mobilnih timova koji će biti zaduženi za glasanje pozitivnih na virus korona i lica u izolaciji'', pojasnila je Živkovićeva.

On je navela da je od strane Centralne izborne komisije BiH za lokalne izbore u Gradišci ovjeren 41 politčki subjekat, od kojih dva politička subjekta/kandidata učestvuju u izborima za gradonačelnika, 17 u izborima za Skupštinu grada Gradiška, te 22 politička subjekta koji učestvuju u izborima za jedno zagarantovano mjesto za odbornika nacionalnih manjina u Skupštini grada.

Živkovićeva je rekla da Gradska izborna komisija trenutno sprovodi obuku predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora, nakon čega će sprovoditi obuku ostalih članova biračkih odbora, te da svi oni moraju da prođu obuku i polože test.

Ona je dodala da svi politički subjekti imaju rok do 31. oktobra da predlože kandidate za posmatrače, te da je Gradska izborna komisija započela sa provjerom i akreditacijom kandidata za posmatrače za političke subjekte koji su dostavili prijedloge.

Malverzacije oko izbora u BiH su odavno svima poznata tema. Pokušaji CIK-a da ove godine koliko-toliko ublaži malverzacije su pokazali samo neznanje ove institucije, pogotovo u slučaju poništavanja liste "Ujedinjene Srpske".

Lokalni izbori u BiH su zakazani za 15. novembar, a održaće se po specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa.

Besplatnu Android aplikaciju portala ''Micro mreža'' preuzmite OVDJE.

Arcadia company