2678 Objavljeno 25 oktobar 2020 Autor: Bojan Trgić

Prva lista koju ćemo analizirati je lista Socijalističke partije Srpske, najmlađe partije u Republici Srpskoj. Lista koju predvodi Snježana Gvozden je jedna od rijetkih lista na kojima prevladavaju žene.

Ipak, svi resursi su ponajviše usmjereni na nosioca liste i predsjednika Gradskog odbora SPS-a Gradiška Snježanu Gvozden, što se vidi i po promotivnom materijalu, mada postoji velika vjerovatnoća da će Gvozdenova otići u izvšnu vlast, čime bi njeno drugo mjesto mogao preuzeti drugi po broju glasova ukoliko SPS na području Gradiške pređe cenzus.

Jedan od favorita je definitvo Aleksandar Donski, koji može privući apstinente, prije svega zbog toga što Donski zaista jeste primjer čovjeka koji može stati pod slogan SPS-a BUDUĆNOST SRPSKE (sudeći po komentarima na njegovu objavu kandidature). Ima Socijalistička partija Srpske i drugih koji svakako mogu biti budućnost Srpske, što im u svakom slučaju daje mogućnost usmjeravanja na vremena koja tek dolaze. Pogotvo jer svaka stranka mora proći proces podmlađivanja članstva.

Ono što je možda otežavajuća okolnost SPS-a jeste samo ime s kojim će nastupiti na listama, gdje im je CIK zabranio da nastupaju pod imenom Socijalistička partija Srpske, kako ne bi glasače doveli u zabludu. Isto tako dobar dio SPS-a je nekada bio u Socijalističkoj partiji, pa se njihov prelazak u ovu stranku može komentarisati i kao potez vođen interesom, što samo vrijeme može pokazati.

Za sada, s obzirom na rad i stanje u najmlađoj partiji Srpske, Micro mreža po pitanju SPS-a Gradiška daje sljedeću prognozu: jedan odbornik, Snježana Gvozden kao nosilac sa najviše glasova, a na njeno mjesto vjerovatno će doći drugi po broju glasova Aleksandar Donski.

Besplatnu Android aplikaciju portala ''Micro mreža'' preuzmite OVDJE.