4003 Objavljeno 15 novembar 2020 Autor: Micro Mreza

Pratimo lokalne izbore IZ ČASA U ČAS, donosimo pregled izlaznosti, podatke o nepravilnostima i sve ono što je značajno, a vezano je za lokalne izbore u BiH.

UŽIVO

21.15 - Tokom zvaničnog obraćanja medijima kandidat opozicije Mirko Samardžija poručio je da po njihovim podacima protukandidat ubjedljivo vodi.

20.45 - Aktuelni gradonačelnik i kandidat SNSD-a Zoran Adžić saopštio je da je njegova prednost u odnosu na protukandidata 5200 glasova.

19.00 - U Republici Srpskoj glasanje na lokalnim izborima je završeno, a time i izborna tišina.

Bilo je otvoreno 5.759 biračkih mjesta, uključujući i 388 redovnih mobilnih timova, a pravo glasa imalo je 3.283.380 birača.

Do 16 sati na lokalnim izborima i BiH izlaznost birača bila je 38,10 odsto, sa izuzetkom Doboja i Bugojna čiji podaci još nisu dostupni.

17.06 - Na području Gradiške do 16.00 časova na lokalne izbore izašlo je 18.419 birača ili 33,13 odsto od 55.624 upisanih u redovni birački spisak, rekla je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Gradiška Nada Živković.

Za lokalne izbore u Gradišci formirana su 93 biračka odbora, koja su raspoređena na 90 redovnih biračkih mjesta.

Formirana su četiri mobilna tima koji obilaze starija i bolesna lica u kućama i domovima za stara lica, tri posebna mobilna tim za birače koji su oboljeli od kovida 19 i nalaze se na bolničkom liječenju ili u kućnoj izolaciji, te druga lica kojima je određena izolacija.

Na lokalnim izborima u Gradišci pravo glasa ima i 1.048 birača koji su prijavljeni da glasaju putem pošte.

16.30 - U Laktašima izlaznost oko 39 odsto

U opštini Laktaši do 16.00 časova na lokalne izbore izašlo je 39,29 odsto od 32.719 registrovanih birača, rekla je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Gordana Nišić.

U ovoj lokalnoj zajednici na vrijeme su otvorena 52 biračka mjesta, a formirana su i četiri redovna i pet posebnih mobilnih timova.

Predsjednik OIK-a Srbac Duško Mitrić rekao je da je biračko pravo do 16.00 časova iskoristilo 8.193 ili 49,12 odsto birača.

U ovoj opštini registrovan je 17.681 birač.

14.56 - Nema gužvi u Gradišci

Izlaznost birača u Gradišci je osrednja i prema procjenama sa biračkih mjesta lošija od očekivanja.

Nema gužvi niti redova na većini od 90 birališta, gdje se ovaj proces odvija bez većih poteškoća.

12.15 - Nada Živković, predsjednik Gradske izborne komisije Gradiška izjavila je za ''Micro mrežu'' da je izlaznost birača do 11 časova na teritoriji ovog grada iznosila 15,78 odsto.

Odziv birača na ovogodišnjim lokalnim izborima na nivou BiH je 14,8 odsto. U FBiH je 13 odsto, dok je u RS oko 18 odsto, kazao je Željko Bakalar iz CIK-a.

12.00 - U Laktašima izlaznost oko 18, u Srpcu 21,28 odsto birača

U opštini Laktaši do 11.00 časova na lokalne izbore izašlo je 18,82 odsto od 32.719 registrovanih birača, rekla je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Gordana Nišić za Srnu.

Nišićeva je istakla da glasanje protiče bez problema.

Ona je podsjetila da su u ovoj lokalnoj zajednici na vrijeme otvorena 52 biračka mjesta, te da su formirana četiri redovna i pet posebnih mobilnih timova.

Predsjednik OIK Srbac Duško Mitrić kaže da je biračko pravo do 11.00 časova iskoristilo 3.549 ili 21,28 odsto birača.

On je naglasio da u ovoj opštini, u kojoj je registrovan 17.681 birač, izborni proces protiče bez problema. 

12.00 - U Kozarskoj Dubici glasalo 15,4 odsto 

Izbori u Kozarskoj Dubici protiču mirno, a do 11.00 časova glasalo je 15,4 odsto birača, potvrdio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Stojan Krnjaić.

On je rekao da je do 11.00 časova u Kozarskoj Dubici glasao 3.601 birač, te da na biračkim mjestima za sada nema gužvi.

Prema podacima OIK-a u Kozarskoj Dubici, najveća izlaznost zabilježena je na biračkom mjestu Draksenić, gdje je do 11.00 časova glasalo 200 birača, a najmanja u biračkom mjestu Donja Gradina na kojem su glasala 32 birača.

Na području opštine Kozarska Dubica na vrijeme su otvorena sva biračka mjesta, a pravo glasa ima 23.379 lica. 
Izborni dan na području grada Gradiška je odmah na početku obilježen određenim nepravilnostima. Kako saznajemo nepravilnosti su zabilježene u Krajišniku i Gašnici, dok su u Novoj Topoli i Kozincima problemi oko posmatrača.

Kako navode u SDS-u, što je kasnije i potvrđeno, na izbornom mjestu u Krajišniku broj 034 član Biračkog odobra je ubacio četiri listića na očigled svih u glasačkou kutiju.

"Na biračkom mjestu 034 Кrajišnik član biračkog odbora Bojan Subotić, radnik Šumarije, ispred političkog subjekta „Novo doba“ (SNSD) naočigled svih prisutnih članova i posmatrača ubacio je nekoliko biračkih listića u glasačku kutiju. Ne samo pokušaj izborne krađe već i sama drskost gore pomenutog dodatno nas zabrinjava i stvara sumnju u regularnost glasanja kako na konkretnom biračkom mjestu tako i na čitavoj teritoriji grada Gradiška", naovde u SDS-u.

Kako nezvanično saznajemo u Gašnici mobilni timovi uzimaju lične karte starijih stanovnika, koje ukućani nisu prijavili za glasanje putem mobilnog tima. 

Sa druge strane javili su se i problemi sa posmatračima, kojima nije dozvoljeno da uđu na biračka mjesta u Kozincima i Novoj Topoli. Na blokiranje rada posmatrača žalilo se nekoliko političkih subjekata pozivajući Koaliciju "Pod lupom". 

Iz Gradske izborne komisije su nam potvrdili daj eposlan član GIK-a na teren kako bi sačinio zapisnik i utvrdio nepravilnosti, kako po pitanju pomenutog glasačkog mjesta u Krajišniku, tako i po pitanju posmatrača.

Jutros oko 10 časova glasali su s porodicom kandidati za gradonačelnika Zoran Adžić (SNSD) i Mirko Samardžija (SDS). 

Besplatnu Android aplikaciju portala ''Micro mreža'' preuzmite OVDJE.