3511 Objavljeno 16 novembar 2020 Autor: Bojan Trgić

Kako to i obično biva, prethodih mjesec dana sve je palo u drugi plan, pa i opasna pandemija koronavirusa, jer su bili lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Svi gradovi, pa i naša Gradiška bili su šareni od bilborda, plakata, cerada, oblijepljenih automobila i ostalih čuda na kojima su se kandidati promovisali.

Rekordno niska izlaznost zabilježena je u Gradišci sa 24 805 birača koji su izašli na izbore, što je oko 44,59% odsto, što je podatak s kojim se ni jedno demokratsko društvo ne može pohvaliti. Ono što se takođe može konstatovati je da je gradonačelnik Adžić izabran voljom manjine. 

Ipak, ne treba zaboraviti ni podatak da u Gradišci pravo glasa ima preko 56 hiljada glasača, dok Gradiška ima oko 50 hiljada stanovnika, što znači da su nesređeni birački spiskovi doveli do ovakve statistike. U realnosti, po nekim pretpostavkama pravo glasa u Gradišci ima nešto manje od 40 hiljada ljudi, što znači da smo skoro sa 25 hiljada glasača dobrano prebacili 50% izlaznosti.

Ono što je naš tim zapazio tokom sinoćnjeg izvještavanja iz štabova stranaka je da su najzadovoljniji bili Socijalisti i SPS-ovci, koji su po nama i pobjednici ovih izbora. Sa druge strane liste su bile poprilično konfuzne, mada smo za brojne ljude bili blizu kada je u pitanju osvajanje mandata ali taj dio ćemo prepustiti CIK-u i njihovim formulama.

Što se tiče kandidata za gradonačelnika, jasno je bilo da će Zoran Adžić ponovo biti gradonačelnik. Reizbor Adžića je bio više nego očigledan prije svega zbog loše organizacije opozicije, koja je prekasno isturila Mirka Samardžiju kao kandidata. Samardžija je pokazao da ima kapacitet da se nosi sa Adžićem u duelima ali je raspolagao sa izuzetno lošim resursima i slabom podrškom vrha stranke. Sa druge strane Adžić je promovišući projekte u kojima je učestvovao prethodne četiri godine, i asfaltirajući puteve u lokalnim zajednicama zacementirao svoj drugi mandat. 

Iznenađenje ovih izbora je DEMOS, koji je napravio izuzetan rezultat ali i Ujedinjena Srpska, bez obzira na resurse s kojima su raspolagali.

Možda najveće razočarenje jeste upravo opozicija, gdje je PDP sa dva mandata i SDS sa tri faktički podbacili u svakom smislu. Gradeći kampanju na Drašku Stanivukoviću PDP nije uspio da stvori svog lidera u Gradišci, dok je SDS stranka u kojoj je tek došlo do smjene generacija. 

Bilo kako bilo Adžić će s komotnom većinom vladati još četiri godine. Dok opoziciji ostaje da uhvati talas koji stiže iz najvećih gradova Srpske, u protivnom narod će ponovo birati bolje.

Besplatnu Android aplikaciju portala ''Micro mreža'' preuzmite OVDJE