6639 Objavljeno 20 decembar 2020 Autor: Bojan Trgić

U krugu jednog kvadratnog kilometra niče peti trgovački centar, najveći do sada sa preko 8 000 kvdaratnih metara, za koji su lokalne vlasti najavile da će zaposliti 100 radnika. Ipak, o vlasniku trgovačkog centra "Marković invest" malo se zna u javnosti, kao i o samom tržnom centru, čije otvaranje je predviđeno za sutra 21.12.2020. godine.

Vlasnik trgovačkog centra "Marković invest" je Rade Marković, koji se bavi građevinarstvom, što je osnova njegove djelatnosti istoimene firme "Marković invest". Markovića u javnosti povezuju sa vrhom SNSD-a, a mediji su tvrdili da je kum aktuelnog dekana Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci i bivšeg ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS Ranka Škrbića. Ovu informaciju je Marković kasnije dematnovao.

"Sve su to priče na nivou rekla-kazala. Škrbić nije moj kum niti će biti. Privrednik sam od 1988. godine i sada odjednom treba nekome da polažem račune. To pričaju ljubomorni ljudi. Po nekima bi najbolje bilo da pogasimo mašine i da niko ništa ne radi. Tada bi svi bili u pravu”, rekao je Marković u izjavi za portal Capital.

"Marković invest" će graditi i podzemnu garažu na Univerzitetsko kliničkom centru u Banjoj Luci, za koju se vezuju brojne afere na koje je ukazivao i Transparency international.

"Ovaj element roka isplate je i najsporniji, jer je bilo predviđeno da plaćanje počne u roku ne kraćem od 48 mjeseci, a ponuđač koji ponudi najduži rok isplate, zapravo dobija najveći broj bodova", poručili su tada u Transparency international. 

Firma "Marković invest" je gradila i bolnicu Srbija u Istočnom Sarajevu čija je vrijednost bila 55 miliona KM, a gradiškoj javnosti je poznata od početka gradnje vrtića u Brestovčini, čija je vrijednost 1 800 000 KM. 

Podaci dostupni Micro mreži govore da firma Rade Markovića bilježi rast u posljednje tri godine sa prihodima od preko dva miliona KM. 

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da nigdje nismo mogli naći više informacija o ovom tržnom centru, osim da su tražili radnike. Nema čak informacija ni na društvenim mrežama, što je prilično čudno obzirom da se radi o objektu milionske vrijdnosti , koji pruža određene usluge, a pri tome se otvara sutra.

Centari civilnih inicijativa